előzzük meg

2020.09.30. 11:30

Mindig legyünk kellően gyanakvóak!

A Sárbogárdi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a két nővel szemben, akik három idős sértettet tévedésbe ejtettek, pénzt és ékszereket loptak tőlük – ez derül ki a megyei ügyészség közleményéből.

Molnár Emese

Hívjuk fel idős hozzátartozóink fi gyelmét a veszélyre, hogy ne váljanak áldozattá

Fotó: freepic

A vádirat szerint a terheltek hosszabb ideje baráti kapcsolatban álltak egymással. Az egyik vádlott egy 77 éves sértett házi gondozását végezte. A két vádlott megállapodott abban, hogy a sértett megtévesztésével aláíratott banki meghatalmazással pénzt vesznek fel a bankszámlájáról. 2019. december 30-án és 31-én egy dunaújvárosi és egy sárbogárdi bankfiókban egymillió forintot akartak felvenni, ám egyik esetben a kifizetést megtagadták, a másik esetben az eljáró banki ügyintéző a sértettet telefonon értesítette, aki megtagadta a kifizetést. Viszont a vádlottak ellopták az idős nő aranyékszereit, összesen 738 ezer forint kárt okozva.

Három idős embert károsítottak meg a vádlottak

Egy másik eset során egy dunaszentgyörgyi 84 éves beteg sértett úgy döntött, hogy eladja az általa lakott ingatlant. Az egyik vádlott vevőként jelentkezett azért, hogy felmérje, a sértettől milyen értékeket lehet megszerezni. A házban felfigyelt két aranyékszerre, kérte, hogy a sértett azt adja át neki, és majd az ingatlan vétel­árát megnövelik az ékszer összegével. A tévedésbe ejtett sértett átadta az összesen 350 ezer forint értékű aranyékszereket. A vádlott még kölcsön is kért tőle, a sértettet taxival egy dunaföldvári bankfiókba szállította, útközben gyógyszert adott be neki. Ettől zavart állapotba került, a bankfiókban 3 850 000 forintot vett fel a sértett, és átadta a vádlottnak. Ugyanezen vádlott 2019 nyarán egy közösségi oldalon megismerkedett egy dánszentmiklósi 62 éves pszichiátriai kezelésben részesülő sértettel, akinek előadta, hogy az édesapját a londoni repülőtéren elfogták, és a kiváltásához kölcsönre van szüksége. A tévedésbe ejtett sértett összesen mintegy 735 ezer forintot adott a vádlottnak. Az ügyészség vádiratában a terheltekkel szemben börtönbüntetés kiszabását, közügyektől eltiltást, valamint a sértettek által előterjesztett polgári jogi igények elbírálását indítványozta.

Hívjuk fel idős hozzátartozóink fi gyelmét a veszélyre, hogy ne váljanak áldozattá
Fotó: freepic

A rendőrség rendszeresen felhívja a figyelmet a prevencióra az idősek védelmében, tanácsokkal szolgálnak annak érdekében, hogy megelőzzük a hasonló eseteket. A múlt héten például arról adtak ki tájékoztatást, hogy városunkban ismét telefonos csalók próbálnak pénzt szerezni az idősektől. Mint azt hangsúlyozták, mindig legyünk gyanakvóak, ellenőrizzük a hívások valóságtartalmát. Soha ne adjunk át pénzt, értéktárgyakat idegeneknek. Bűncselekmények gyanúja esetén pedig értesítsük a rendőrséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában