megújult alkalmazás

2020.02.27. 10:00

Indul a VÉSZ 3 új lehetőséggel

A megújult alkalmazásban menürendszere egyszerűsödött, a felhasználók a közlekedési balesetekről, tűzesetekről, rendkívüli helyzetekről és egyéb tűzoltói beavatkozásokról, valamint a meteorológiai szolgálat riasztásairól kaphatnak értesítést.

FMKI

Forrás: Shutterstock

A katasztrófavédelem honlapjának tájékoztatása szerint, a terület alapú beállításokat bővítették, így a felhasználók akár a saját poziciójuk alapján is kaphatnak üzeneteket a veszélyhelyzetekről, függetlenül attól, hogy melyik beállítást használják készülékükön. Amennyiben arra szükség van, a felhasználó által beállított területet elhagyva is megkapja a veszélyhelyzeti értesítést.

Újdonság a felolvasó funkció, amely az akadálymentesítés mellett a vezetés közbeni használatot is megkönnyíti. A gyengén látók az alkalmazást nagykontrasztos üzemmódban tudják használni.

Az alkalmazás újított változata március 2-ától továbbra is ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre egyaránt.

Honnan kaphatunk azonnal hiteles információkat, ha komoly veszély fenyeget bennünket?

Adódik a kérdés, hogy honnan kapunk információt, ha valami komoly veszély fenyeget, vagy katasztrófa történik. Honnan fogjuk megtudni, hogy a környékünkön nagyobb baleset, vagy ipari szerencsétlenség történt, ha éppen nem nézzük a tévét, nem rádiózunk, és nem böngésszük a neten a híroldalak valamelyikét?

Erre is létezik már megoldás. A katasztrófavédelem megújította az okostelefonokra ingyenesen letölthető alkalmazását a VÉSZt. A VÉSZ, vagyis a Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatást bárki ingyenesen letöltheti. A 23 megabájt méretű alkalmazást kedvünk szerint állíthatjuk be.

Több kategóriából is választhatunk, hogy milyen típusú üzenetekre vagyunk kíváncsiak:

  • Közlekedési baleset (közúti, vasúti, légi)
  • Tűzesetek (a lakás-, autó-, vagy akár erdőtűz)
  • Meteorológiai riasztás
  • Rendkívüli események (árvíz, terrorcselekmény, nukleáris baleset, járvány)
  • Egyéb esemény (minden, ami az első kettőbe nem illik bele)
  • Az alkalmazás segítségével információhoz juthatunk a lakóhelyünk, az úti célunk aktuális helyzetéről, tűzesetekről, balesetekről, áramkimaradásról vagy a meteorológia által kiadott riasztási jelzésekről és egyéb rendkívüli helyzetekről.

    Kiválaszthatjuk akár összeset is, vagy csak azt a kategóriát, amire éppen kíváncsiak vagyunk. Beállíthatjuk azt is, hogy az egész ország területén bekövetkezett eseményekről kapjunk információt, vagy csak egy konkrét megye történéseiről. Újításként kiválaszthatjuk, hogy a tartózkodási helyünkhöz közeli eseményekről kapjunk információt.

    Az információkat súlyosság szerint is kategorizálja a rendszer. 3 fokozata van:

  • A kisebb eseményekről tájékoztatás érkezik, ez kék színű.
  • A komolyabb balesetekről, vagy frekventált helyen bekövetkezett balesetekről szóló információk citromsárga figyelmeztetésként jelennek meg.
  • A legsúlyosabb esetekről piros színű riasztást ad ki a rendszer.
  • A felhasználhatók kiválaszthatják, azt is, hogy milyen súlyú eseményekről szeretnének tudni. mindről, vagy akár csak a legsúlyosabbakról.

    Újítás a felolvasó funkció is, ami segíti a gyengénlátók tájékoztatását, illetve az alkalmazás vezetés közbeni használatát. Az alkalmazás újított változata március 2-ától letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre egyaránt.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában