közel a segítség

2020.02.21. 19:30

Ha baj van, te is a 112-t hívd!

duol.hu

A 112-es segélyhívószámot harminc évvel ezelőtt az Európai Unió kezdeményezésére hozták létre azzal a céllal, hogy a bajbajutottaknak csak egy segélyhívószámot legyen szükséges megjegyezni függetlenül attól, hogy mentőt, tűzoltót vagy rendőrt szeretnének hívni. Nálunk 2016 óta a 105-ös szám hívásakor is a 112-es segélyhívószámra fut be a hívás. A tűzoltókhoz egy kitöltött adatlap érkezik a hívásfogadó központból, a katasztrófavédelem műveletirányítói ez alapján döntik el, hogy hány tűzoltóautót és milyen speciális eszközöket kell az adott káresethez riasztaniuk.

Nagyon fontos, hogy csak azokban az esetekben hívjuk a 112-es segélykérő számot, amikor valóban a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem beavatkozására van szükség. Ennek egyik feltétele, hogy a bejelentők minden fontos információt a lehető leggyorsabban elmondjanak. Vagyis a nevüket, a káreset pontos helyszínét, illetve minél pontosabban azt, hogy mi történt.

A tűzoltók az év 365 napján, a nap 24 órájában szolgálatban vannak. A riasztást követően 120 másodpercen belül el kell indulniuk a káreseményhez.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában