nem történt tragédia

2019.11.04. 14:30

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Sárbogárdon

Egy gyermek is tartózkodott abban a családi házban, ahol a mérgező gáz miatt jelzett a szén-monoxid-érzékelő november 2-án délután Sárbogárdon.

FMKI

A kétszintes családi ház földszinti fürdőszobájában egy nyílt égésterű gázkazán működése közben riasztott a készülék. A ház lakói kinyitották az ablakokat, és az udvaron várták meg a tűzoltókat, akik méréseket végeztek, amellyel szintén kimutatták a mérgező gázt az épületben. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. A szén-monoxid-érzékelő jelzésének köszönhetően személyi sérülés nem történt.

Fotó:FMKI

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, vagyis érzékszerveinkkel felismerhetetlen, a levegővel jól keveredő, mérgező gáz. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, émelygést, hányást, izomgyengeséget okoz. Ezek a tünetek összetéveszthetőek az influenzaszerű megbetegedésekkel. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és a légzés leállásához vezet.

A szén-monoxid-mérgezés egyszerűen megelőzhető! Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse szakemberrel gázüzemű fűtőberendezését (kazán, átfolyós vízmelegítő, konvektor, bojler). Vegyék igénybe az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatást, figyeljenek a kémények állapotára, háztartási hulladékot, műanyagot, lakkozott és festett fát ne égessenek a tüzelőberendezésben. Gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőztetéséről, a levegő-utánpótlásról. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

Mivel egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos kiegészítő védelemként egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni.

Fotó:FMKI

Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában