fontos információ

2019.03.23. 19:10

Sikeresen kiemelték a Dunából és hatástalanították a bombát – frissítve képekkel, videókkal

Megkezdődött Budafok egy részének a kiürítése szombaton reggel 8:10 perckor annak érdekében, hogy a nap folyamán a Magyar Honvédség tűzszerészei kiemelhessék és hatástalaníthassák a Duna budafoki szakaszán megtalált két darab egyenként egytonnás világháborús robbanótestet.

duol.hu

Frissítés 19:05

Frissítés – 16:20

Sikeresen kiemelték a Dunából és hatástalanították a Magyar Honvédség tűzszerészei a budafoki gázlónál talált két darab második világháborús, egyenként egytonnás amerikai bombát. A gyújtószerkezeteket kiszerelték, a robbanótesteket pedig elszállítják. A környéken elrendelt kiürítést és rendőrségi zárást 16:20 órakor feloldották, így a lakosok visszatérhetnek otthonukba, a 6-os számú főúton, a Nagytétényi úton és a MÁV érintett vasútvonalán is újraindulhat a közlekedés.

A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái szombat kora délutánra kiemelték és sikeresen hatástalanították azt a két amerikai bombát, amiket a Duna budafoki szakaszán még 2018. októberében találtak. A művelet ideje alatt a rendőrség 1 kilométeres sugarú körben kiürítést és zárást rendelt el, az érintettek számára négy közeli befogadó helyet nyitottak meg. A lakosok visszatérhetnek otthonukba, a 6-os számú főúton és az érintett utcákban, valamint a MÁV Kelenföld-Érd alsó közötti vonalszakaszán ismét megindulhat a forgalom.

A kiemelésre a Duna alacsony vízállása miatt korábban nem volt lehetőség. A kiürítésre és a műveletre Budapest Főváros Védelmi Bizottsága koordinációja mellett készült fel a honvédség és a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, Budafok-Tétény Önkormányzata és a számos közüzemi szolgáltató.

Frissítés – 11:15

Kezdődik a bomba kiemelése és hatástalanítása

A rendőrség kiürítette a Duna budafoki szakaszán található világháborús bombák környezetét, így a Magyar Honvédség tűzszerészei megkezdik a robbanótestek kiemelését és hatástalanítását. A művelet idejére lezárták a 6-os számú főút Savoya Park és a budafoki lehajtó közötti szakaszát valamint a MÁV Kelenföld és Érd alsó közötti vonalszakaszán is szünetel a vasúti forgalom, pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A bombák helyétől számított egy kilométer sugarú körön belül elhelyezkedő területről közel négyezer embernek kellet elhagyni az otthonát, ahová csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza. Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata a lakosság számára négy befogadó helyet jelölt ki.

Az aktuális információkról, valamint a zárás feloldásáról Budapest Főváros Védelmi Bizottsága a kormanyhivatal.hu oldalon és a médiában ad majd tájékoztatást.

09:45

A bomba helyétől számított 1 kilométer sugarú körön belül lakóknak és az ott dolgozóknak el kell hagyniuk a városrészt, a lezárt területre behajtani már nem lehet. Budafok-Tétény Önkormányzata négy befogadóhelyet nyitott, amelyeket előzetes jelentkezés nélkül is igénybe vehet a lakosság. A Magyar Honvédség tűzszerészei csak akkor kezdik meg a bombák kiemelését és hatástalanítását, ha a lezárt területen civil lakosság már nem tartózkodik.

A 6-os számú főút Savoya Park és a budafoki lehajtó közötti szakaszát valamint a MÁV Kelenföld és Érd alsó közötti vonalszakaszát a kiemelési és hatástalanítási művelet megkezdésekor, várhatóan délelőtt 10 órától lezárják, a vonatok helyett pótlóbuszok szállítják majd az utasokat. Az érintett területen belül a közösségi közlekedési járatokra már csak felszállni lehet, azokról leszállni nem, ezzel is segítve a terület kiürítését. Várhatóan 10 óra után a budafoki buszjáratok a lezárt területet elkerülik, módosított útvonalon közlekednek.

A műveletben mintegy 900 fő vesz részt, köztük a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái mellett több mint 600 rendőr, a Katasztrófavédelem részéről mintegy 60 fő, továbbá több mint száz közterületi rendész és polgárőr, valamint Budafok-Tétény Önkormányzatától közel 90 fő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában