fokozott figyelemmel

2019.02.28. 11:00

Nem a tűz az úr! – tűzgyújtás a szabadban, csak körültekintően

Az enyhe időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz.

FMKI

A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. Gyakori, hogy a kerti égetés során a lángokat nem tudják kordában tartani és elharapódzik a tűz, adta hírül a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Több esetben az időjárást nem veszik figyelembe, szélben ugyanis nem szabad tüzet gyújtani. A tavaszias idő beköszöntével mindennaposak a vegetációtüzek Fejér megyében, és a múlt hétvégén a hűvösebb idő ellenére is több településen felcsaptak a lángok. Február 26-án, kedden hét szabadtéri tüzet fékeztek meg a tűzoltók Fejérben. A 63-as főút mellett, Aba és Sárkeresztúr között öt hektáron nádas, helyenként összehordott szemét és gumiabroncsrakat égett.

Fotók: sárbogárdi hivatásos tűzoltóság

Az erős szélben gyorsan terjedő lángokat a sárbogárdi és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók több vízsugárral és kéziszerszámokkal fojtották el. Lángra kapott egy lakatlan, romos épület beomlott tetőszerkezete kedden Sárkeresztúron. Az épület környékén, mintegy négyszáz négyzetméteren az aljnövényzet és szemét is meggyulladt. A tüzet ugyancsak a székesfehérvári és a sárbogárdi hivatásos tűzoltók fékezték meg. Sárosdon lakóházak kertje mögött gazos, cserjés terület égett. A sárbogárdi hivatásos tűzoltók több vízsugárral, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal fojtották el a lángokat.

Ha a szabadban szeretnénk tüzet gyújtani, az alábbiakat kell tudnunk:

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni, ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi

A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal – katasztrófavédelmi kirendeltséggel – a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

Alapszabály, hogy tüzet felügyelet nélkül soha sem hagyunk!

Ha engedélyezett az égetés, akkor is csak kiszáradt növényi hulladékot égessünk.

A háztartásban keletkező szemét, gumiabroncs, műanyag égetése tilos!

Úgy gyújtsunk tüzet, hogy az a környezetére veszélyt ne jelentsen, a növényi hulladék közelében más éghető anyag, épület ne legyen.

Készítsünk a közelbe megfelelő mennyiségű oltóanyagot (víz, homok, tűzoltókészülék).

Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).

Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a lángok gyors továbbterjedésének. Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.

Ha mégis elszabadulnak a lángok, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában