ítélet

2019.01.10. 18:00

Fejbelőtte szomszédját, testi sértés miatt ítélték öt és fél év börtönre

1984-ben gyilkosságért életfogytiglanra ítélték, majd kegyelemben részesült, és kedvezménnyel szabadult, pénteken pedig jogerősen öt és fél év börtönt kapott szomszédja fejbelövéséért a szalkszentmártoni Sz. Zoltán.

baon.hu

Amint azt korábban megírtuk a vád szerint a most 66 éves Sz. Zoltán 2015. február 2-án délután-este szalkszentmártoni tanyájának udvarán megpróbálta megölni szomszédját, N. Jenőt. A két férfi egyébként jó viszonyban volt, annak ellenére is, hogy a vádlott egyszer már bántalmazta a sértettet, olvasható a baon.hu cikkében. Azon a téli estén viszont összevitáztak, mert N. Jenő nem akarta eladni Sz. Zoltánnak a vádlott telke mellett lévő földjét (ez hangzott el a kecskeméti Törvényszéken). A másik emiatt indulatba jött és a sértettet 7,65 mm Browning kaliberű töltényt tartalmazó lőfegyverrel egy-másfél méter távolságból, hátulról tarkó tájékon fejbe lőtte (a Szegedi Ítélőtábla szerint “meg nem állapítható okból”).

N. Jenő a lövés következtében elesett, de eszméletét nem vesztette el, ugyanakkor az előzményekre nem emlékezett, rosszul érezte magát. Sz. Zoltán lemosta fejéről a vért, végül később elvitte a dunavecsei ügyeletre, N. Jenő innen kórházba került. Koponyájából műtéttel távolították el a lövedéket, sérülésének tényleges gyógytartama hat hónap volt, azonban maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást szenvedett (romlott a látása, egyik kezében izomerőgyengülés alakult ki). Az ügyészség azzal érvelt, a halálos eredmény elmaradása nem a vádlotton múlott, orvosi ellátás nélkül halálos szövődmény lépett volna fel N. Jenőnél.

Sz. Zoltán az eljárás során mindvégig következetesen tagadta a bűncselekmény elkövetését, azt mondta: éppenhogy megmentette N. Jenő életét, amikor tiltakozása ellenére erőszakkal elvitte orvoshoz. A törvényszéken tett vallomásában kijelentette: a sértett az este folyamán elpanaszolta, hogy elesett, beütötte a fejét, rosszul érzi magát. De a vádlott védekezése során orvvadászok eltévedt lövedékéről is beszélt, hogy azok sebesítették meg N. Jenőt. A bíróság által meghallgatott fizikus szakértő azonban kizárta, hogy a sértettet távoli lövés érte volna, a tanya udvarán pedig csak ketten tartózkodtak, a vádlott kezén és ruházatán ráadásul lőpornyomokat rögzítettek.

Fotó: Hraskó István

Sz. Zoltánt a Kecskeméti Törvényszék emberölés kísérletéért hét év tíz hónap börtönre ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést, így a per a Szegedi Ítélőtáblán folytatódott. Kedden megszületett a jogerős határozat: a másodfok enyhített, a vádlott által elkövetett bűncselekményt nem emberölés kísérletének, hanem életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette, büntetését pedig öt és fél évre mérsékelte.

Egyszer életfogytiglanra ítélték, de kegyelmet kapott

Sz. Zoltánt 1984-ben a Legfelsőbb Bíróság jogerősen emberölés miatt életfogytig tartó börtönre ítélte. Úgy tudjuk, egy társával betörés során gyilkolt meg egy nőt Budapesten. A közkegyelem gyakorlásáról szóló 1990. évi 39. törvény alapján kegyelemben részesítették, és 15 évre mérsékelték büntetését. Sz. Zoltán a kecskeméti tárgyaláson azt is elmondta, hogy ő egyéni kegyelmet is kapott, mégpedig életmentés miatt. 1988. július 28-án ugyanis szavai szerint többeket kihozott a lángok közül, amikor tűz ütött ki a szegedi Alföldi Bútorgyár kárpitos üzemében (itt dolgoztak a Szegedi Fegyház és Börtön, azaz a Csillag elítéltjei).

A 15 évet sem kellett azonban leülnie, már 1993 tavaszán feltételesen szabadlábra helyezték. Az elmúlt több mint húsz évben is volt összeütközése a törvényekkel, 2010-ben egy angliai csalásért kapott 1 év 8 hónap felfüggesztett börtönt.

Forrás: baon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában