Pénz- és tőkepiac

2023.12.29. 21:43

Japán kézbe kerül az amerikai nehézipar koronagyémántja

Miután a Cleveland Cliffs felvásárlási ajánlatát még visszautasította a U. S. Steel, a kétszer annyit kínáló Nippon Steelnek már nem tudott ellenállni az amerikai iparvállalat igazgatósága. A részvényeseken pedig valószínűleg nem feneklik meg az ügylet, amelynek hírére közel 30 százalékkal lőtt ki az árfolyam - tájékoztat a vg.hu.

Duol.hu

Megduplázta vételárát a U. S. Steel. Fotó: Getty Images

A Nippon Steel egy nagyjából 14,1 milliárd dollár értékű, teljes egészében készpénzes üzlet keretében felvásárolja a pittsburghi U. S. Steel acélgyártót, amely kulcsszerepet játszott az Egyesült Államok iparosításában.

A tranzakció értéke az adósságátvállalással együtt mintegy 14,9 milliárd dollárt tesz ki

– írja az AP amerikai hírügynökség.

Alaposan felsrófolta a U. S. Steel az eladási árát

Eszerint a U. S. Steel végül is kétszer annyiért kelt el, mint amit a rivális Cleveland Cliffs négy hónappal ezelőtt ajánlott a cégért. A korábbi ajánlatot elutasító U. S. Steel hétfőn kora reggel megerősítette a japán ajánlat beérkezését. Közben egy indiai cég is érdeklődött a vállalat iránt.

A vállalat megtartja a nevét és pittsburghi székhelyét, ahol 1901-ben John Pierpont Morgan és Andrew Carnegie megalapította. A Nippon Steel arra is kötelezettséget vállalt, hogy a United Steelworkersszel és más munkavállalói érdekképviseleti szervezetekkel kötött kollektív szerződéseket is tiszteletben tartja.

Az elmúlt tíz évben az emelkedő acélárak felgyorsították a szegmens konszolidációját. Az acélár több mint a négyszeresére lőtt ki a világjárvány hatására, és 2021 nyarára megközelítette a tonnánkénti 2000 dollárt, mivel az ellátási láncok akadoztak, miközben váratlanul megugrott a nyersanyag iránti kereslet.

A Nippon, amely részvényenként 55 dollárt fizet a U. S. Steelért, hétfőn azzal indokolta az akvizíciót, hogy bővíteni kívánja a termelést az Egyesült Államokban, de előreláthatóan Japánban, Indiában és az ASEAN-régióban is javulnak a pozíciói. Egyebek között az amerikai cég érdekeltségébe tartozik a kassai acélmű is.

Még a U. S. Steel részvényeseinek is jóvá kell hagyniuk a tranzakciót

A felvásárlással várhatóan 86 millió tonnára nő a cég éves kapacitása, így a vállalat ki tudja használni a kiváló minőségű nyersanyagok, például az autóipari és az elektromos berendezésekhez gyártott acél iránti növekvő keresletet – tették hozzá.

A tranzakció az Egyesült Államokban való jelenlétünkre épít, elkötelezettek vagyunk a U. S. Steel és a szakszervezetek által kötött összes megállapodás tiszteletben tartása mellett

– mondta Hasimoto Eidzsi, a Nippon elnöke.

David Burritt, a U. S. Steel vezérigazgatója szerint az eladás előnyös az Egyesült Államoknak, hiszen „támogatja a versenyképes, hazai acélipart, miközben megerősíti globális jelenlétét is”.

 

Az akvizíciót mindkét vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta, és a tervek szerint 2024 második vagy harmadik negyedévében zárul le. Be kell azonban még szerezni a U. S. Steel részvényeseinek a jóváhagyását is.

A U. S. Steel részvénykurzusa csaknem 28 százalékkal, 50 dollár fölé emelkedett hétfőn a becsengetés előtti amerikai online kereskedésben.

Szerző: Murányi Ernő / vg.hu

Ez is érdekelheti: A Fehér Ház blokkolná a 14 milliárd dolláros acélüzletet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!