Agrometeorológia

2023.11.12. 10:00

Jól halad a talajok őszi-téli feltöltődése nedvességgel

Jól halad a talajok őszi-téli feltöltődése, a felszín közeli talajrétegek mellett az alsóbb rétegekbe is eljutott a nedvesség az elmúlt napok csapadékos időjárásában – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrometeorológiai elemzésében.

Duol.hu

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Azt írták: az elmúlt hetekben az északi országrészben és délnyugaton több mint 100 milliméter csapadék hullott. Északon, nyugaton és délnyugaton a talaj felső fél méteres rétege telítetté vált, míg az Alföldön ez főként a felső 20 centiméteres rétegre jellemző, és arrafelé a fél méternél mélyebb rétegben még jelentős nedvesség hiányzik.

A hőmérséklet az elmúlt héten már csak 2-4 Celsius-fokkal alakult magasabban a sokéves átlagnál, ami a megelőző hetekhez képest számottevő lehűlést jelentett. A tartósan csapadékos napokon és a hidegfrontokat követően 15 Celsius-fok alatt maradt a legmelegebb órák hőmérséklete.

Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, az október végi csapadékos időjárás már csak rontott a későn betakarított kukorica minőségén. Az őszi vetéseknek azonban jól jött az esős, de enyhe idő. A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot. Az árpára már egyre többfelé jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig 1-3 leveles, többfelé 3-5 leveles állapotban van a vetés idejétől függően.

A folytatásban is többször kell esőre számítani, és bár november közepéhez képest enyhe marad az idő, de éjszakánként egyre többfelé hűl már fagypont alá a levegő – figyelmeztet az OMSZ.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!