Egészségünk és a környezet megóvásáért

2023.11.15. 12:24

A környezetvédelmi határértékek szigorításáért

Az Energiaügyi Minisztérium a környezetvédelmi célkitűzéseinek elérése, valamint a magyar emberek egészségének védelme érdekében szigorítja az ipari létesítmények kibocsátására vonatkozó határértékeket és erről egyeztetést kezdeményez az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve társadalmi egyeztetésre bocsájtotta az erről szóló rendelettervezetet - közölte szerdán a minisztérium.

Duol.hu

Fotó: Czinege Melinda / MW

A kormánynak minden beruházó irányába határozott elvárása, hogy a tevékenységükre vonatkozó környezetvédelmi, munkavédelmi és egyéb szabályokat betartsa. Ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik és amennyiben az ipari üzemek működése nem a jogszabályi előírásoknak, illetve az engedélyben foglaltaknak megfelelően történik, a hatóság a környezet és a magyar emberek védelme érdekében megteszi a megfelelő lépéseket - hangsúlyozták.
Az Energiaügyi Minisztérium az eddigi gyakorlatnak megfelelően a hatósági tapasztalatok, valamint a lakossági észrevételek figyelembevételével idén is felülvizsgálta az ipari létesítmények kibocsátási határértékeit, amelynek alapján a határértékek szigorítását javasolják.
A közlemény szerint a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről, illetve az egyes tevékenységek illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról szóló rendeletek tervezett módosítását a tárca szerdán a társadalmi egyeztetésre bocsátása mellett eljuttatja az Országos Környezetvédelmi Tanács, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára részére.
A németországit alapul vevő szabályozási javaslat az Európai Unióban a legszigorúbb határértékeket állapítja meg. Ez a magyar emberek egészségének és a környezet védelmének további erősítését szolgálja - olvasható a közleményben.

- duol.hu, MTI -

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!