Maradék nélkül

2023.10.21. 17:00

Hogy kevesebb menjen a szemétbe

Ötödik alkalommal hirdette meg háztartási élelmiszerhulladék felmérését a Maradék nélkül program. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2016 óta követi nyomon a hazai háztartási élelmiszerhulladék-helyzet alakulását az idei közösségi méréshez még várják a háztartásk jelentkezését.

Szabó Szabolcs

A háztartásoknak egy héten keresztül tételesen rögzíteniük kell a háztartásukban keletkező élelmiszerhulladékok tömegét gramm pontossággal

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A Nébih egy korábbi kutatása szerint egy átlagos magyar állampolgár évi 65 kg élelmiszer-­hulladékot „termel”, amelynek jelentős része – több mint 25 kg – egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Ezt a részt nevezzük élelmiszer-pazarlásnak, ami az elmúlt 5 évben 25 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban. A mérésre önkéntesen jelentkező háztartásoknak egy héten keresztül tételesen rögzíteniük kell a háztartásukban keletkező élelmiszerhulladékok tömegét gramm pontossággal. Ezt online felületen vagy papír alapon is lehet végezni. A mérés bármely egybefüggő 7 napon elvégezhető a mérési időszakban, amely november 10-től december 17-ig tart. A háztartási élelmiszerhulladék-mérési programban való részvételre a Maradék nélkül program honlapján – maradeknelkul.hu lehet jelentkezni. A résztvevők segítségét egy-egy ajándékcsomaggal köszöni meg a hivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!