Agrometeorológia

2023.10.23. 15:00

Az őszi vetésnek egyre nagyobb szüksége lenne a csapadékra

Az őszi vetésnek egyre nagyobb szüksége lenne a csapadékra, és ugyan a következő napokban nedves levegő áramlik a Kárpát-medencébe, a csapadék eloszlása nem lesz egyenletes, egyes országrészek akár ki is maradhatnak a nagyobb esőből - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Duol.hu

A csapadéknak valószínűleg nem lesz egyenletes a térbeli eloszlása, de a talaj felszín közeli rétege nedvesedik, ami a fejlődésben lévő repcének és őszi árpának, valamint az elvetett búzának jól fog jönni.

Felidézték: vasárnap egy hidegfront okozott sokfelé esőt, de nagyobb, 5 millimétert meghaladó mennyiség csak északkeleten és nyugaton esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege általában 10-30 milliméter hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. A talaj felső 20 centiméteres rétege nagyon sokat száradt a legutolsó, szeptember végi eső óta, a mélyebb talajrétegek pedig még az ősz elejére száradtak ki nagy területen, és azóta is csak fogy a nedvesség.

A hőmérséklet csúcsértéke a múlt héten csütörtökön, pénteken és szombaton még jellemzően 25 Celsius-fok körül alakult, ami jóval magasabb az ilyenkor szokásosnál, majd vasárnap hidegfront érkezett és akkortól már csak 15 fokig melegedett a déli órákra a levegő. A hideg levegő nyugalomba jutása és a felhőzet csökkenése után sokfelé volt fagyos a reggel kedden és szerdán, helyenként mínusz 3, mínusz 5 fok is előfordult 2 méteres magasságban.

Hozzátették: a kukorica aratása javában zajlik, az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz időjárás a kedvező, ahogyan a gyümölcsök betakarításához is. Szabolcsban például még sok alma, sőt szilva is van még a fákon.

Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső kedvezett, azóta viszont csak északon esett kevés eső, az ország nagyobb részén sokat száradt a talaj. A később vetett állományok még többnyire 4-6 levelesek, míg a korábbiak már 6-8 levelesek, és mind nagyon várnak egy kiadós csapadékot. Zajlik az őszi búza magágy-előkészítése és vetése, a keléshez azonban túl száraz a talaj felső része.

A folytatásban változékony, enyhe, többször csapadékos időre kell számítani, többször érkezik több-kevesebb eső, a legtöbb előre láthatólag szombaton és szerdán. Összességében a jövő hét közepéig sokfelé eshet 10-20 milliméter csapadék, de valószínűleg nem lesz egyenletes a térbeli eloszlása, egyes országrészek akár ki is maradhatnak a nagyobb esőből, de a talaj felszín közeli rétege nedvesedik, ami a fejlődésben lévő repcének és őszi árpának, valamint az elvetett búzának jól fog jönni. A hőmérséklet tovább emelkedik, majd vasárnaptól kissé mérséklődik a felmelegedés, de délen továbbra is 23-25, míg északon 15 fok körüli maximumok várhatók. Éjszakai fagy a jövő hét közepéig nem valószínű.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!