Jó tudni!

2023.08.12. 09:00

A kamionstop mikor, milyen járművekre vonatkozik?

Az európai országok többségében korlátozzák a kamionok közlekedését, ez nincs másként Magyarország esetében sem. A megnövekedett kamionforgalom nem csupán a környezetet, hanem az utakat is megterheli, hiszen jelentős kipufogógáz-kibocsátásúak és zajosabbak, mint a személyautók. A kamionközlekedés korlátozása, vagyis a kamionstop nem csupán az autós forgalom enyhítésében segít, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy csökkenjen a balesetek száma.

Duol.hu

Forrás: autopalyamatrica.hu

Miért van szükség a kamionstopra?
Egész Európában, így Magyarországon is egyre nagyobb a kamionforgalom, ami több szempontból is megterheli a környezetet és az utakat – olvasható az autopalyamatrica.hu oldalon. A kamionoknak jelentős a kipufogógáz-kibocsátása és zajuk is nagyobb, mint például a személyautóknak. Ezért Európa legtöbb országában és Magyarországon is korlátozzák a kamionok közlekedését – ezt hívjuk közkeletű kifejezéssel kamionstopnak. A kamionstop annak következtében, hogy jelentősen enyhíti a hétvégi autóforgalmat, ahhoz is hozzájárul, hogy csökkenjen a balesetek száma.

Milyen járművekre vonatkozik a kamionstop?
Magyarországon egy külön jogszabály, a 90/2008. (VII. 29.) számú kormányrendelet szabályozza a kamionok közlekedésének korlátozását. E szerint a rendelet érvényes „minden olyan magyar vagy külföldi hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsira, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra, lassú járműre, valamint e járművekből és pótkocsiból álló járműszerelvényre, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja”.

Milyen útvonalakra érvényes a kamionstop?
A rendelet szerint a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsik az ország közútjain nem közlekedhetnek. Azonban a kamionstop alatt azok a tehergépkocsik, amelyek épp külföldről térnek haza, az országhatártól a magyarországi telephelyig vagy az elsődleges lerakóhelyig megtehetik még az utat. Teljes mentességet élveznek még az EURO 3-as környezetvédelmi besorolással rendelkező kamionok, az élő állatot, a friss tejterméket, húst, friss pékárút, romló élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt szállító kamionok, valamint a katasztrófa elhárítást és megelőzést végző, kommunális feladatot ellátó, az egyes állami szervezetek, testületek és rendvédelmi szervek járművei, a kulturális, gazdasági és sportrendezvények berendezését szolgáló rakományok is.

Illusztráció
Fotó: Kovács Péter

Mikor van érvényben a kamionstop?
A nyári időszakban, július 1. és augusztus 31. között a következő szabályozás érvényes: szombaton – amennyiben az nem munkanap – 15 órától a munkaszüneti nap 22 óráig, munkaszüneti napokon a megelőző nap 22 órától vasárnap és munkaszüneti napokon 22 óráig nem szabad közlekedni. Ha a hétvége előtti napok valamelyike munkaszüneti nap, ebben az esetben megszakítás nélkül kell alkalmazni a korlátozást az első nap 8 órától az utolsó nap 22 óráig. Szeptember 1. és június 30. a megelőző nap 22 órájától vasárnap/munkaszüneti nap 22 óráig nem szabad közlekedni. 

További részletes információk itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!