Kérdőjelek és bizonytalanság a mezőgazdaságban

2023.01.15. 11:00

Majd ha fagy! De mikor?

A címben feltett kérdés foglalkoztatja a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozókat, hiszen az évszakhoz képest eddig bizony igencsak enyhe telünk van, ez pedig később még gondokat okozhat.

Morva Dávid

Sok a bizonytalanság a mezőgazdaságban Fotó: Laczkó Izabella/DH

Fotó: LI

Az éghajlatváltozásról és a klímakatasztrófáról szóló cikkek valóságtartalmát a saját bőrünkön tapasztalhatjuk. Manapság már alig-alig van fehér, havas karácsony, és az igazi kemény – gyerekkoromból még emlékszem rá –, komoly, akár mínusz húsz Celsius-fokos hideg is csak távoli mesének tűnik.  

Lakossági szempontból – a rezsiszámlát figyelembe véve, mindenképpen pozitív, hogy télen sem kell markánsan többet fizetni a fűtésért, mint az év bármely másik szakaszában, ám a nagyipari, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó szakemberek, pontosabban a növények számára nem kedvező ez az időjárás. Erről Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője beszélt. 

A legoptimálisabb, ha decemberben megjön a tél, a hótakaró, az alatt pedig szépen fejlődnek a növények. Ez most kimaradt, ráadásul a meleg sem tesz jót, hiszen a fejlődésük szempontjából megzavarodnak – mondta a szakember. Hozzátette: beindult a mélynyugalmi állapot vége. Így, ha egy komolyabb lehűlés bekövetkezik majd – ami miért ne történhetne meg? –, az óriási károkat okozhat.  

Emellett a szokatlanul enyhe tél kedvez a kártevőknek és a gombabetegségeknek is. Ez a szakember szerint az őszi árpán is látszik, a búzán pedig megjelent a lisztharmat és a rozsda. 

– A kialakult helyzetet súlyosbítja, hogy a különböző szabályozások miatt rengeteg vegyszert kivontak a forgalomból, amelyek pedig maradtak, azok gyengébb hatásúak, így többet kell azokból használni. Ez pedig több kiadást jelent, ráadásul ehhez hozzájön a kijuttatás költsége is, hiszen a gépek is üzemanyaggal működnek – mondta Márkli János. Ez pedig tovább növeli a gazdálkodás bizonytalanságát, hiszen a növények előállítási költsége megnövekszik.  

Hogy ne fessünk teljesen apokaliptikus állapotot a mezőgazdaság jelenlegi helyzetéről, az ügyvezető kiemelte, hogy tavaly az aszályos nyarat követően az őszi időjárás és csapadékmennyiség kedvező volt, ami eddig kitart 2023-ban is. Emiatt az őszi növények fejlettségi állapota, különösen az árpáé kifogástalan.  

Azt azonban senki nem tudja, mi lesz ezután. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!