ATOMERŐMŰ

2021.08.27. 17:30

Paks II. kézhez kapta a fizikai védelmi engedélyt

A fizikai védelmi terv mindenben megfelel a követelményeknek, a nukleáris hatóság kiadta a Paks II. Zrt. részére a fizikai védelmi engedélyt – tájékoztatta a teol.hu-t Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója.

Paks2.hu

A társaság 2020. szeptember 24-én nyújtotta be az Országos Atomenergia Hivatalhoz a fizikai védelmi engedély megszerzésére irányuló kérelmét, amely tartalmazta a tervezett létesítmény fizikai védelmi tervét – emlékeztetett Mittler István.

A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, a védelmi terv összeállítása során a társaság munkatársai figyelembe vettek minden vonatkozó jogszabályt, OAH-útmutatót, szabványt, továbbá nemzetközi ajánlásokat és jó gyakorlatokat.

A fizikai védelmi terv a nukleáris védettség körében, a létesítés aktuális életciklusához igazodóan, a nukleáris létesítésiengedély-kérelemben bemutatott adatok alapján részletes leírást tartalmaz a létesítendő új atomerőművi blokkok és a telephely fizikai védelméről, a létesítménybe tervezett programozható – pl. irányítástechnikai, nukleáris biztosítéki, radioaktívanyag-nyilvántartási – rendszerek védelméről.

Fotó: paks2.hu

A jóváhagyott fizikai védelmi tervet a társaság jogszabály szerinti gyakorisággal felülvizsgálja és az adott életciklusban rendelkezésre álló műszaki adatokat figyelembe véve szükség szerint kiegészíti.

Miként az a Paks2.hu oldalon is olvasható, az engedélykérelmet a létesítésiengedély-kérelemmel párhuzamosan bírálta el az OAH, a bírálatban bevont szakhatóságként az Országos Rendőr-főkapitányság is részt vett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában