hirdetés

2021.05.27. 17:09

Online számlázási lehetőségek- ismerd meg az aktualitásokat!

PR cikk

A pénzügyek, a számlázás és a könyvelés világa sokaktól távol áll. Ugyanakkor ma már bárminek utánanézhetünk a világhálón, tisztában lehetünk az aktuális jogi háttéranyagokkal, és ennek megfelelően tervezhetjük vállalkozásunk működését. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben nem bajlódnak maguk a számlázás utáni teendőkkel, a határidők figyelemmel követésével, hanem könyvelő segítségét kérik ehhez. Bár tény, hogy napjainkban nem ördögtől való elsajátítani a könyvelési tudnivalókat, és a gyakorlatban rutinná válik a feladat, de az erre fordított időt a vállalkozás felvirágoztatására is fordíthatjuk.

2020 júliusától minden belföldi áfaalany számára kiállított számlát a NAV rendszerében regisztrálni kell. Ugyan a klasszikus kézi számlatömbök még nem tűntek el a mindennapoktól, de az ilyet használóknak záros határidőn belül fel kell tölteniük a NAV online rendszerébe. Ha tehát tevékenységi körünkből fakadóan nem feltétlen a kézi számla a legegyszerűbb, akkor érdemes online számlázásra váltani, pláne akkor, ha sok számla kiállítása szükséges. A választott számlázási lehetőségtől függetlenül egyszerűen és gyorsan zajlik online a számlakiállítás, és a megfelelő rendszer NAV-álló, tehát az adóhatósághoz való feltöltéssel sincs több dolgunk.

Szamlazz.hu- a nagy kedvenc!

Online számlázóra váltáskor sokan kifejezetten olyan webes rendszer mellett döntenek, mely személyre szabható, és egyúttal minden vonatkozó jogi szabályozásnak megfelel. A szamlazz.hu rendszere korlátlan számlát enged teljesen ingyenesen kiállítani. Működése NAV-álló, vagyis automatikusan megtörténik a NAV felé az adatszolgáltatás. Hozzáférést adhatsz könyvelőd számára is, aki figyelemmel tudja követni tevékenységed, és a szükséges időpontokban elvégzi a teendőket.

Létrehozhatóak egyedi számlaképek, ami kiemelten fontos lehet akkor, ha személyre szabnád céged működését e téren is. A fizetési felszólítás kiküldése szintén megoldható segítségével, és még sok más előnnyel is találkozhatnak azok, akik e rendszer mellett teszik le a voksot. Természetesen más szolgáltatók is kínálják az online számlázást, érdemes körülnézni a piacon, hol milyen konstrukciókkal találkozhatsz.

Mindegy, hogy a WEB alapú számlázó programokat választod, vagy inkább a NAV saját rendszere mellett döntesz, okostelefonon keresztül is számlázhatsz, ami hatalmas pozitívum a mobilitást kedvelők számára.

Ingyenes számlázó felület a NAV rendszerében

Közvetlenül a NAV rendszerében is lehetőség nyílik a számlázásra. Itt elektronikus és papír alapú számlák kiállítására egyaránt mód van. Ma már iOS és Android operációs rendszeren keresztül is használható a számlázó, és a megfelelő regisztrációkat követően viszonylag egyszerűen kiállítható a számla. Vannak, akik túl bonyolultnak látják a NAV rendszerét, mások gond nélkül boldogulnak vele. Tény, hogy időnként fennakadások észlelhetőek, de csak azzal nincs probléma, amit nem használnak. Alapvetően gördülékeny a számlakiállítás, melyhez kezdőknek útmutatóval és videós segédanyaggal is szolgál a NAV.

Nincs is szükség könyvelőre?

Ez az örök kérdés rendszerint a kisadózók körében merül fel. A nem áfakörös vállalkozók viszonylag egyszerű számlázási feladatokat végeznek időről-időre, és kevesebb adminisztratív feladatuk is van, mint egy nagy cégnek. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a megfelelő jogi, pénzügyi, könyvelési ismeretek nélkülözhetetlen a vállalkozás formájától függetlenül. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az elfelejtett határidők, a nem megfelelően véghezvitt külföldre történő számlázás akár negatív anyagi vonzatot is maga után hozhatnak. A megfelelő szakember korrekt áron járul hozzá a gördülékeny ügyintézéshez, így nem kell mással foglalkoznod, mint a munka és a számlakiállítás.

 

A penzkalauz.hu információi alapján a legtöbben könyvelővel dolgoznak együtt, így nem kell azon aggódniuk, hogy milyen határidőt felejtenek el, és mikor kell késedelmi pótlékot fizetniük bármilyen elmaradás miatt. Az online számlázási lehetőségek között mindenki megtalálhatja azt, amely személyes igényeinek leginkább megfelel. A szamlazz.hu és a hasonló megoldások nagy előnye, hogy a számla képe is elképzeléseinknek megfelelően alakítható, mely a céges image alakításában szereppel bírhat. Ugyanakkor a NAV rendszere is tökéletesen megfelel céljának, és ha a funkcionalitás a cél, akkor kitűnő választásnak bizonyul.

Bár a kézi számlázás rendszere még mindig nem szűnt meg, és a tevékenységi körből fakadóan gond nélkül választható azok számára, akiknek ez a kényelmes. Nagyon fontos azonban, hogy a megadott határidőn belül a számlák feltöltésre kerüljenek a NAV-hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!