Dunaferr – Liberty

2020.06.20. 08:00

Szalámi és taktika...

Újból a munkavállalóknak kifizetendő juttatások átütemezését kérte az ISD Dunaferr Zrt. nevében annak cégvezetője, Evgeny Tankhilevich a több éve elhúzódó acélipari válság és a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt.

Várkonyi Zsolt

A cég augusztus végéig fi zeti ki a szabadságos bért

Fotó: DH archív

Dunaújváros

Mint ismeretes, ez év februárjában a cég mendzsmentje és a kollektív szerződés (DTKSZ) kötésére jogosult két érdekképviselet, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet megkötötték a 2020. évi bérmegállapodást a DTKSZ 76. módosításával, amelyben benne foglaltatik a tárgyévi szabadságos bér július 10-ig történő egyösszegű kifizetése is.

A koronavírus-járvány gazdasági következményei okán az ISD Dunaferr kezdeményezte ennek módosítását, amelyet a szakszervezetek abban a formában nem fogadtak el. A vasasok javaslata szerint e kifizetés fedezete – a nehéz helyzetben – az lehet, ha a cég a július 1-től 2 százalékkal csökkenő szociális hozzájárulási adóból 1 százalékot szeptember 1-től alapbérfejlesztésre fordítana. E lényeges elemen túl számos fontos része van a javaslatnak, amelyet a munkavállalók képviseletében átadtak a cégvezetésnek.

Szabadságos bér: nem egy, hanem három részletben

A cégvezetés azonban – nem a vasasok javaslatát alapul véve – újabb javaslatot tett, amelynek lényege, hogy a távollétre (szabadságos bér terhére igénybevett „kvázi szabadságról van szó” – a szerk.) át nem váltott fennmaradó szabadságos bért – az eredeti július 10-i egyösszegű kifizetés helyett – három részletben fizetik ki. Július 10-ig bruttó 180 000 forintot, amelyet aztán 200 000 forintra emeltek, augusztus 10-ig újabb 180 000 forintot, vagy az első részlet után fennmaradó részt, illetve augusztus 31-ig az első és második részlet után fennmaradó összeget.

A cég augusztus végéig fi zeti ki a szabadságos bért
Fotó: DH archív

Ezt a vasasok nem, az ifi részben elfogadta, ezért a munkáltató már nem az érdekképviseleteken keresztül, hanem közvetlenül levélben tájékoztatta erről a munkavállalókat. Az igazság az, hogy gyakorlatilag a munkavállalók szűk két hónapos késéssel ugyan, de megkaphatják a 2020. évi bérmegállapodásban „kialkudott” szabadságos bért, igaz nem egy, hanem három részletben. Úgy tűnik, ez esetben működik a szalámitaktika, amelyet sikeresen alkalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!