jó tudni

2020.05.08. 13:00

Agrár Széchenyi Kártya emelt állami támogatással

Elindult a mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások részére a koronavírus miatti veszélyhelyzet kezelése és a kedvezőtlen gazdasági hatások enyhítése érdekében kialakított új, kedvezményes, emelt hitelösszegű, kiemelt állami támogatású hitel.

Kőhalmi Kálmán

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Az új konstrukcióról Králik Gyulától, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől megtudtuk, hogy már igényelhető a városi kamara irodájában a honlapon (dkik.hu) található elérhetőségen előzetesen időpontot egyeztetve. Az Agrár Széchenyi Kártya Plusz emelt hitel­összegű, a korábbi legfeljebb 100 millió forintos Agrár Széchenyi Kártyához képest már 500 ezer forinttól akár 200 millió forintig terjedő maximális hitel­összegű. A futamidő egy-, két- vagy hároméves lehet. Komoly előnyt jelent, hogy a kormányzat a teljes futamidőre százszázalékos kamattámogatást, kezességi díjtámogatást, kezelési költségtámogatást nyújt, illetve akár teljes egyéb költségtámogatást is. A kiemelt támogatások a 2020. december 31-éig megkötött és hatályba lépett Agrár Széchenyi Kártya hitelszerződésekhez vehetők igénybe. A most bevezetett új konstrukció részletesebb feltételeiről a városi kamara honlapján tájékozódhatnak.

További négy kedvezményes konstrukcióra számíthatnak május 15-től

A Széchenyi Kártya Program hatodik konstrukciója, a mezőgazdasági vállalkozások részére létrehozott Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel bevezetésére 2011-ben került sor. Králik Gyula hangsúlyozza: az elmúlt kilenc évben a konstrukció bizonyította, hogy teljesíti létrehozásának célját, a hitelintézetek által korábban túl kockázatosnak tartott agrárágazat finanszírozásának egyik legkedvezőbb lehetősége lett. Az indulástól idén március 31-ig (kumulált számok) országos szinten a létrejött hitelügyletek száma 18,6 ezer darab, ez nagyságrendileg 9800 ügyfelet jelent, a szerződött hitelösszeg 200 milliárd forint. Az új konstrukció a járvány miatt kialakult helyzetben jelenthet nagy segítséget a vállalkozásoknak.

A helyi kamara elnöke kiemelte azt is, hogy május 15-étől további négy kedvezményes hitelkonstrukciót vezetnek be a Széchenyi Kártya Program keretében a gazdaság védelmének érdekében, kedvezményes folyószámlahitelt és beruházási hitelt, illetve új megoldásként munkahelymegtartó hitelt és likviditási hitelt. Ezekről a városi kamara honlapján a későbbiekben tájékozódhatnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!