szponzorált tartalom

2019.05.16. 09:42

Ha használtautót vásárol, erre érdemes figyelni!

Érdemes 1 millió forint alatti használtautót vásárolni? Miket kell tudnunk, ha ilyen gépkocsira esik a választásunk? És mit tehetünk, ha beleszeretünk egy csodakocsira, amire nincs elég pénzünk?

Egymillió forint összegyűjtése nem könnyű feladat, a használtautó-kereskedésekben mégis azzal szembesülünk, hogy a lemondások árán összekuporgatott pénzünkért csak ütött-kopott, leharcolt verdákat kaphatunk.

A használtautó-vásárlás során nagy tudatosságra van szükség. Mindenekelőtt el kell döntenünk, mire van szükségünk valójában; mekkora legyen az utastere és a raktere, mennyit fogjuk vezetni, jellemzően városban, vidéken vagy az autópályán fogunk közlekedni, szükség van-e bizonyos extrákra. Azt is el kell döntenünk, milyen kompromisszumokra vagyunk hajlandók; mekkora futásteljesítménnyel egyezünk ki, illetve egy-egy javított sérülést el tudunk-e fogadni.

A javított sérülésekre érdemes kitérni, hiszen ezzel kapcsolatban a mai napig sok a félreértés. A legóvatosabb és legkörültekintőbb sofőrrel is megtörténhet, hogy elüt egy nyulat, nem vesz észre egy oszlopot vagy padkát, netalán kisebb koccanást szenved a pirosnál. Egészen máshogyan kell mérlegelnünk egy kisebb horpadásból származó újrafényezést, illetve azokat az eseteket, amikor a fényezés komolyabb sérülést követően vált szükségessé. Ha a kiszemelt gépkocsi megjárta a húzópadot és sérült a nyúlványa, valóban szerencsésebb tovább keresgélni, egy-egy koccanás miatt azonban nem érdemes lemondanunk egy jó vételről.

Nagy figyelmet érdemel a gépkocsi általános állapota is, érdemes kiemelt figyelmet fordítani a motorra, a váltóra és a karosszériára. Az sem mellékes szempont, hogy a cserealkatrészeket hol és mennyiért szerezhetjük be.

Kereskedők szerint a használtautó-vásárlás során a legfőbb kérdés mindig az, mennyit adjunk egy ilyen járgányért. Az egymillió alatti kocsik esetében hamar jelentkezhetnek a váratlan költségek; éves szinten akár 200 ezer forint fenntartási költséggel is kalkulálhatunk, ami a vételárhoz viszonyítva kifejezetten magas.

Felvetődik a kérdés, ésszerű döntés lenne-e autófinanszírozást alkalmazni, azaz a vételárat megtoldani egy kisebb személyi kölcsönnel… Érdemes számba venni, hogy néhány százezer forintnyi plusz költést mekkora minőségi ugrást jelentene. Kereskedők szerint a másfél millió alatti kategóriában akár kifejezetten nagyot…

Ebben a kategóriában plusz 300 ezer forint akár 3 évvel fiatalabb kocsit jelenthet, biztonságosabb utascellával, kisebb futásteljesítménnyel, kevesebb átvészelt téllel. Ekkora személyi kölcsön a Minikölcsönnél első igénylés esetén 0% THM mellett is lehívható, de ismétlődő kérelem esetén is kedvező feltételekkel vehető igénybe. A jobb műszaki állapotnak köszönhetően nem csupán a kamatok költsége, némi szerencsével a kölcsön jelentős része is megtérülhet.

A használtautó vásárlása tartogathat némi rizikót, de körültekintéssel és mérlegeléssel meghozhatjuk a számunkra jó döntést. Ha bizonytalannak érezzük magunkat ezen a területen, mindenképpen érdemes előnyben részesíteni a neves használtautó-kereskedőket és a nagyobb hálózatokat. Esetükben kevésbé kell attól tartani, hogy kellemetlen meglepetés ér bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!