Versenyképes stratégia

2019.04.12. 16:00

A kkv-szektor helyzetbe hozása, fejlesztése a cél

A hazai mikro-, kis- és középvállalatok (kkv-k) adják a magyar gazdaság gerincét, jelentik a fenntartható gazdasági és társadalmi növekedés biztos bázisát, és a foglalkoztatásban is meghatározó szerepet töltenek be.

Kőhalmi Kálmán

Fotó: pixabay

Kiemelt fontosságú ezen szektor mindenkori fejlesztése, a tágan értelmezett külső környezethez történő alkalmazkodásuk támogatása, amely magában foglalja a termelékenység és hatékonyság javítását, a külpiacra jutás lehetőségének kiszélesítését, és a vállalkozói/pénzügyi tudatosság hatékony növelését is.

Magyarország fenntartható fejlődése szempontjából különösen fontos, hogy a jelenlegi termelésalapú gazdaság fokozatosan tudásra és innovációra épülő gazdasággá váljon. Tekintettel arra, hogy a hazai kkv-szektor gazdasági teljesítményt stabilizáló, kiegyensúlyozó szereppel bír, így annak széles körű támogatása a jövő egyik legfontosabb kulcskérdésének tekinthető.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gondozásában elkészült kkv-stratégia a fenti szempontokhoz igazodik. Az ez alapján fejlesztett támogatási, pályázati rendszer hatékony működtetése érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a megyei kamarák is feladatokat kaptak.

A stratégia továbbra is fontos elemként, kihívásként azonosítja a kkv-k digitális felkészülését (mint ismeretes ezen a téren már több éve elindult a Modern Vállalkozások Programja). A kis- és középvállalkozások innovációs készségének fejlesztése is fontos feladat, elindult az innovációs pályázatokat átalakító folyamat is, amelynek keretében februárban Dunaújvárosba is ellátogatott az Országos Innovációs Fórum. A stratégia kitér arra is, hogy sok esetben a növekedés gátja már a megfelelő humán tőke hiánya. Ennek fontos részeleme a munkavállalók megtartása, motiválása, fejlesztése.

Mind több kkv-nál jelent komoly kihívást a generációváltás, az utódlás kérdése. Ennek célzott és irányított kezelésére, menedzselésére is indult program, személyes tanácsadás. A vállalatspecifikus ismeretek átadása nagymértékben képes befolyásolni a jelenlegi vállalkozások jövőbeli teljesítményét. Szintén tanácsadásra épülő program segíti a kis- és középvállalkozásokat abban, hogy be tudjanak kapcsolódni a globális értékláncokba, megjelenhessenek az exportpiacon, hiszen a hazai piac meglehetősen szűk, és versenyképességüket magasabb hozzáadott értékkel, innovációval javíthassák. Fontos feladat a kkv-k pénzügyi tudatosságát célzó szemléletformálás is, amely szintén a program részét képezi. Érdemes tehát érdeklődni, keresni a kamarát, figyelemmel kísérni a program elemeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!