Hatékonyan segíteni

2018.11.23. 17:30

Fókuszban a pályaorientációs napok: minden korosztálynak

A fokozódó hazai szakemberhiány miatt egyre nőnek az elvárások a pályaválasztást segítő tevékenységekkel szemben, ezért mind fontosabbá válik a hatékonyság növelése. A városi kamara pályaorientációs munkájáról készítettünk összefoglalót.

DKIK

A területi kamarák hatodik éve játszanak fontos szerepet a pályaorientáció területén, a nemzetgazdaság számára a szakemberhiány miatt egyre fontosabb területen éppen most hangolják össze az érintett intézmények, szervezetek munkáját, feladatait. Ennek előkészítéseként az országban regionális egyeztető értekezleteket szervezett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, régiónkban a dunaújvárosi kamara vállalta magára a házigazda szerepét. Ezen a rendezvényen is többször elhangzott, milyen fontos a pályaorientációs tevékenységek összehangolása, hatékonyabbá tétele, hiszen szűkös az időkeret, kevés a hozzáértő szakember, korlátozottak a pénzügyi források.

A városi kamara az elmúlt időszakban egyre gördülékenyebb együttműködést alakított ki a területen tevékenykedő intézményekkel. Ennek egyik fontos eleme a múlt évben bevezetett iskolai pályaorientációs napok tartalommal való feltöltése, együttműködés ezen a téren az iskolákkal. Már tavaly is több iskola pályaorientációs napjának megvalósításában vettek részt, tavasszal pedig a Szilá­gyi (ma Szabó Magda) iskola teljes pályaorientációs napját a városi kamara szervezte meg, együttműködve az intézménnyel.

A Dózsa iskolában nyolcszáz gyermek vett részt a pályaorientációs napon
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ősszel már három iskola mind a nyolc évfolyamának (köztük a Dózsa iskola nyolcszáz tanulója számára) biztosítottak tartalmas, az egyes korosztályokhoz igazodó programot: a szükséges szakembereket, szaktudást, anyagokat, pénzforrásokat. Emellett még további négy iskola számára szerveztek a pályaorientációs napok részét képező programokat. A kamara fontos feladatának tekinti, hogy minél több iskola vegye igénybe a pályaorientációs napokon segítségüket, hiszen ez az évente visszatérő esemény fontos szerepet játszhat a tanulók tudatos, megalapozott pályaválasztásának előkészítésében. A program népszerűsítése érdekében a kamara kisfilmet készíttetett, amely hamarosan megtekinthető a honlapjukon.

Egy-egy pályaorientációs rendezvény, osztályfőnöki óra, üzem- és tanműhely-látogatás, egy-egy iskolai pályaorientációs nap önmagában azonban kevés ahhoz, hogy mind szélesebb körben megfelelően segítse az érintettek esetében a jó pálya választását. Még úgy is, hogy mintegy 2700-an vettek részt a városi kamara mintegy hetven rendezvényén 2018-ban. És úgy is, hogy más, színvonalas rendezvények is segítik a pályaválasztást (dunaújvárosi szakképzés napja, középiskolai nyílt napok, pályaválasztási kiállítás, szakmák éjszakája stb.). A pályaorientációnak egymásra épülő tevékenységek átgondolt folyamataként kell felépülnie, ez pedig az egyes szereplők együttműködését igényli. A városi kamara a Dunaújvárosi Szakképzési Centrummal, középiskoláival, a Dunaújvárosi Tankerülettel és iskoláival, vállalkozásokkal együttműködve keresi a legjobb, leghatékonyabb megoldásokat. A célcsoport nem korlátozódik az általános iskolák pályaválasztás előtt álló tanulóira, hiszen például a középiskolákban, elsősorban a gimnáziumi osztályokban is fontos megadni a segítséget egy értékteremtő, a munkaerőpiac által keresett szakma megtalálásához.

Technikaórák rendhagyó módon

A városi kamara egy új pályaorientációs program szervezését indította el ősszel, az első ilyen jellegű rendezvények de­cemberben indulnak. Egy-egy hetedikes osztály dupla technikaórák keretében látogat el négy különböző középiskolai tanműhelybe. A program lényege, hogy minél élményszerűbb, élvezetes feladatokat kapjanak a tanulók az adott helyszíneken, kipróbálhassák magukat többféle szakma fogásait, eszközeit, jellemző környezetét használva, megélve. Ugyanakkor természetesen megismerkedhetnek az egyes intézmények kínálatával, felszereltségével, a gyakorlati oktatókkal is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!