A hegesztőbázis felkészült

2018.11.20. 07:00

Dr. Palotás Béla professzor emeritus a Paks II beruházásról

A Paks II beruházáshoz kapcsolódó stratégiai együttműködési keretmegállapodás egyik fajsúlyos eleme a hegesztő szakemberek képzése a Dunaújvárosi Egyetemen. Dr. Palotás Béla professzor emeritust kérdeztük.

Balla Tibor

A Magyar Hegesztési Egyesület elnökségi tagjaként és az MTA Hegesztési Albizottságának elnökeként is regnáló hegesztési szakembert, dr. Palotás Bélát arról kérdeztük, milyen magas minőséget kíván meg a Paks II beruházás.

A Dunaújvárosi Egyetemen ilyen hegesztőrobotokon is tanulhatnak a szakemberek, a megállapodás emléktábláját is ilyennel készítették Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– A hegesztés tekintetében a legmagasabb szintű követelményeket éppen az atomerőműben fogalmazzák meg. Külön szabályzata van. Az Országos Atomenergetikai Hivatal írja elő ezeket, de nemzetközileg is vannak követelmények. Azt mondhatom, a szerkezetgyártásnak a legmagasabb szintű követelményei az atomerőműben vannak megfogalmazva.

A megfelelő szakembergárda rendelkezésre áll, vagy ki kell képezni?

– Ki kell képezni. Szükség van egy csomó hegesztő szakmérnökre, olyan specialista szakemberre, aki a hegesztési munkálatokat irányítja, hegesztő technológusokra és hegesztőkre egyaránt. Magyarországon körülbelül hatezer hegesztő hiányzik.

Dr. Palotás Béla professzor emeritus előadás közben

Az egyetemre milyen terhet ró ez?

– Azt gondolom, nem lesz egyszerű dolog. Valószínű, hogy három műszakban kell majd hegesztőket képezni, ami azt jelenti, hogy folymatosan teljes leterheltsége lesz a laboroknak, és most, hogy már kicserélték a trafót, bírni is fogja a hálózat. Egyszerre tizenhat hegesztőt tudunk képezni, ugyanis ennyi hegesztőboxunk van. A Dunaújvárosi Egyetem hegesztőbázisa, azon belül is az egyetem szakemberei felkészültek arra, hogy eleget tegyenek a kompetenciaközpont támasztotta követelményeknek, és elvégezzék azt a munkát, ami szükséges. Mindent megteszünk azért, hogy ezt a feladatot a legjobb tudásunk szerint elvégezzük.

Tudható már, hogy milyen mennyiségű munkaerőt vesz fel a beruházás?

– Legalább kétszáz hegesztőre lesz szükség a beruházás során. Szerencsém volt Líbiában és Finnországban is hosszabb időt tölteni atomerőmű-építkezéseken, ahol minőségbiztosítási szakértőként végeztem a munkámat. A finnországi Olkiluoto 3-as blokkja volt a világ legnagyobb atomerőműblokkja, ami 1600 megawattos, ami lényegesen nagyobb, mint a paksi. Ott, a szekunder kör építésénél körülbelül százötven hegesztő dolgozott egyszerre, és a primer körben emellett legalább még ötven. Mindemellett egy hegesztő mellett két lakatos is munkálkodott, hiszen a minősített hegesztők ott nem köszörülnek már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!