Korán kezdődnek az őszi munkák

2018.08.28. 17:30

Szántás nélkül készítették elő a talajt az időszerű munkákhoz

Bár hétfőre tervezték, egy nappal elhalasztották a repce vetését a Pentele Zrt. földjein.

Pekarek János

A halasztás oka a hétvégi csapadék volt, tudtuk meg Márkli Jánostól, a cég ügyvezetőjétől. A talaj-előkészítéssel már a múlt héten végeztek egy új berendezés, az úgynevezett szárazföldi kultivátor segítségével.

Ez a gép, amelyet egy háromszáz lóerős munkagéppel kell vontatni, egyszerre öt munkafázis elvégzésére képes, mondta Márkli. A szántás nélküli munka alkalmával ez a gép előbb beforgatja a felszínen található talaj- és növényréteget a mélyebb rétegekbe, majd fellazítja a talaj felső részét mintegy negyven centiméter mélységben, ami meghaladja az átlagos szántás mélységét. Ezzel megszünteti azt a záróréteget, amely a mindig állandó mélységben végzett szántás következtében összetömörödik a talajban, s ezzel a csapadék útját is elzárja. Ezután az egyengető tárcsasor feladata következik, majd két, tömörítő hengersor, amely egészen apró rögökre töri a földet, és lezárja a talajt, megakadályozva a nedvesség elpárolgását.

A szárazföldi kultivátor megújítja a munkát Fotó: Hankusz Kálmán

A Pentele Zrt. idén mintegy 150 hektáron tervezi őszi káposztarepce vetését. Ha nem jön közbe újabb eső, akkor ma, azaz kedden reggel hozzálátnak ehhez, a cég Kisapostag déli határában lévő földjein, ahol a már említett módszerrel elkészítették a magágyat. A gondos előkészítés hozzájárul ahhoz, hogy a hektáronként szükséges, nagyjából 2,5-3 kilogrammnyi vetőmag egyenletesebben oszoljon el a földben. A repce vetésével az előzetes becslések szerint öt munkanap alatt végeznek.

Utána sem következik azonban pihenő a cég szakemberei számára. A munkát az őszi árpa és a búza tervezett vetésterületén folytatják, műtrágya kiszórásával, majd megkezdik az árpa (270 hektár) és a búza (270 hektár) vetését.

Mivel a múlt héten a repcevetés előkészítése mellett elvégezték a napraforgó kezelését is érésgyorsítóval, a jövő héten megkezdhetik annak betakarítását is, majd jöhet a kukorica szedése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!