az allergiások megérzik a tavaszt

2018.04.23. 11:00

Gyógymódok tüsszögésre, orrdugulásra

Becslések szerint legalább kétmillió allergiás ember van Magyarországon, és számuk folyamatosan emelkedik. Mi vár az allergiásokra a napokban?

DH

Forrás: Pixabay

A platán pollenje országszerte magas, sőt nagyon magas szintet érhet el. A nyír pollenkoncentrációja jellemzően közepes marad, de északon magas szintet is elérhet. Magas lehet még a tölgy és kőris pollenkoncentrációja is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony, közepes marad. Ez tehát növekvő terhelést jelent a fentiekre érzékenyek számára. Ha csak enyhébb tünetek jelentkeznek, házilag is próbálkozhatnak ezek csökkentésével. Thai kutatók szerint félórás mérsékelt erősségű edzés 83 százalékkal csökkenti az orrdugulást, viszketést és tüsszögést. A tüsszögésen segíthetnek a sós oldatok is. A kölni egyetem egyik kutatása rámutat: a 7 héten át kezelésszerűen használt orrspray 28 százalékkal csökkenti az allergiás szimptómákat. Ez valószínűleg azért van, mert a sós oldat kimossa az allergéneket és a szennyeződéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában