MIELŐTT ISKOLÁBA MEGY A GYERMEK

2018.07.23. 08:00

Első nap az iskolában – A szakember szerint a nyár kiválóan alkalmas a spontán felkészítésre

Idén szeptemberben, vagy egy év múlva megy első osztályba a gyerek, a szülők már most azon aggódnak, vajon megfelelően érett-e a kicsiny gyermek az önálló közösségi életre. Tapasztalt óvodapedagógust kérdeztünk arról, mit kell tudnia, mit kell tennie a gyereknek iskolakezdésig.

S. Töttő Rita

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Nagy Norbert

Dombi Mátyásné Anna 1977 óta, azaz 41 éve dolgozik a pedagóguspályán, a fehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda intézményegység vezetője. Óvodapedagógusként és köznevelési szakértőként látja, miben kell erősíteni a mai gyerekeket iskolakezdés előtt.

Fizikai alkalmasság

– Az iskolaérettséget a fizikai, értelmi, azaz mentális, pszichés és szociális képességeket vizsgáljuk a nagycsoportos gyermekek körében. Ha mindegyik területen optimális szinten vannak, akkor bízhatunk abban, hogy sikeres lesz az iskolakezdés – vélekedik a szakember. Anna néni a fizikai alkalmasságról így vélekedik: – Ma már nincs konkrét paraméterekben meghatározva a fizikai alkalmasság, de az iskolakezdéshez nagyon fontos a megfelelő fizikai állapot, hiszen megnövekedett terhelésnek lesznek kitéve az iskolába lépő gyermekek.

El kell bírni például a táskát, 45 percet kell iskolapadban eltölteni…

6 éves kor körül a gyermekek fizikai alakváltozáson mennek keresztül, kezdenek megnyúlni, illetve megindul a fogváltás. Az elemi mozgások tekintetében egyfajta rendezettség tapasztalható. Kúszás, mászás, lábujjhegyen járás, szökdelés páros lábon, egy lábon – ezek mind olyan mozgások, amelyek ha problémát okoznak, idegrendszeri éretlenségre kell gondolnunk, hívja fel a figyelmet a szakember. De mire figyeljünk még? – Az iskolaérett gyermekeknek stabil ceruzafogásuk van, s kialakult a kezek dominanciája is, vagyis stabilan jobb vagy bal kézzel fogják a ceruzát. S hát a nyár hátralévő idejében jó, ha minél többet tartózkodnak a szabadban, s természetes mozgásigényüket önfeledten, nekik tetsző módon elégíthetik ki.

Az értelmi képességek

– Mi óvodapedagógusok akkor tesszük jól a dolgunkat, ha a gyermekek az óvodás kor végén már vágynak az iskolába, vagyis jól motiváltuk őket az ismeretszerzésre. Szükséges a figyelemkoncentráció, az emlékezet, a gondolkodás megfelelő fejlettsége, illetve megjelenik a feladattudat. Hatéves korra a gyermekek alapvető ismeretekkel kell, hogy rendelkezzenek önmagukról, az őket körülvevő világról. Ismerniük kell személyes adataikat, az évszakok, napszakok változásait. Tudniuk kell a hazánkra legjellemzőbb növény- és állatfajokat.

Az iskolába készülő gyermeknek képesnek kell lennie a társakhoz igazodott feladatmegoldásra Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Emellett fontos, hogy ki tudják magukat érthetően fejezni, meg tudják fogalmazni gondolataikat, kérdéseiket. Az iskolaérett gyermekek saját szavaikkal el tudnak mondani egy-egy kedvenc mesét, fel tudnak idézni néhány, óvodában tanult mondókát, verset. Javaslatot is kapunk az óvodapedagógustól nyárra: – Az esti mesélést jó, ha a család nyáron is folytatja. Nagy József oktatáskutató szerint azoknak a gyermekeknek a fejlettsége, akik minden nap hallanak mesét, egy évvel megelőzi azokét, akik ebben nem részesülnek.

Az iskolába készülő gyermeknek pedig már el kell fogadnia a vele foglalkozó felnőttek irányítását, képesnek kell arra lennie, hogy közösségben, társakhoz igazodva végezzen el feladatokat. Fontos kell, hogy legyen számára a felnőtt elismerése. Nyáron számtalan lehetőség kínálkozik erre spontán módon – sorban kell állni fagyiért, lángos­ért, strandon figyelni kell az úszógumira…

Ahol baj van

A szakember tapasztalatai szerint a mai gyerekeknek a legnagyobb problémát a társas kapcsolatok teremtése, kiépítése, fenntartása, közösségbe illeszkedése okozza. – A megfelelő önbizalommal rendelkező gyermekek bátran lépnek a közösségbe, bíznak önmagukban, a velük foglalkozó felnőttben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában