Dietetikus adott tippeket

2024.03.17. 11:30

Ezekkel a tippekkel garantáltan gyönyörű leszel a fotózás napján

A Tündérszépek versenyzőinek fotózása már elkezdődött. Most Szabó Mónika egészségfejlesztő, dietetikus segítségével jártunk utána, hogyan érdemes felkészülni, és miket érdemes fogyasztani a fotózást és a színpadi fellépést megelőzően.

Duol.hu

Szabó Mónika egészségfejlesztő, dietetikus segítségével jártunk utána, hogyan érdemes felkészülni a fotózásokra

A fotózás előtt viszonylag sok mindenre oda kell figyelnünk, hogy a maximumot hozzuk ki magunkból. Most elsősorban életmódbeli tippeket, tanácsokat fogunk adni, amellyel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a legjobban teljesítsünk a nap folyamán.

– Az egyik legfontosabb tényező a pihentető alvás - emelte ki Szabó Mónika, dietetikus. A leglényegesebb, hogy csökkentsük a stresszt, amelyre több technika is létezik. Ilyen például a jóga, a meditáció vagy az autogén tréning, de akár az elalvás előtti olvasás is segíthet az ellazulásban, háttérbe szoríthatjuk vele a zavaró gondolatokat. Fontos, hogy megteremtsük a hálószobában a nyugodt alvás feltételeit: teljes sötétség, nyugalom, friss levegő és kellemesen hűvös szobahőmérséklet. Az is lényeges, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne étkezzünk és kerüljük a nehezen emészthető, zsírban gazdag ételeket és a koffein fogyasztását is. 

Szabó Mónika egészségfejlesztő, dietetikus segítségével jártunk utána, hogyan érdemes felkészülni a fotózásokra

A pihentető alvás az egyik legfontosabb

A pihentető alváson kívül fontos odafigyelnünk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre is. Napi folyadékigényünk egyénileg változó, egy átlagos felnőttnek naponta 2-2,5 liter folyadékra van szüksége. Innivalók közül legjobb a szénsavmentes víz fogyasztása, amit színesíthetünk fűszernövényekkel: használhatunk mentalevelet, citromfüvet, levendulát a víz ízesítésére, nyugodtan tegyünk bele gyümölcsöket és zöldségeket is. Ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, akkor a bőrünk kiszáradhat, érdes és durva tapintatúvá válhat. Továbbá láthatóbbá válhatnak a ráncok és a szem alatti karikák az arcunkon és a pattanások is sokkal könnyebben megjelenhetnek bőrünkön.

– Bőrápolás szempontjából a legfontosabb vitaminok közé tartozik az A-,C-,E- és D-vitamin. Ezeken kívül fontos odafigyelnünk a B-vitaminok és az egyes ásványi anyagok (például: cink, szelén) bevitelére is. A legjobban akkor hasznosulnak ezek a vitaminok, ha természetes formában juttatjuk a szervezetünkbe. Magas vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek a gyümölcsök, zöldségek, fogyaszthatjuk egyaránt nyersen például smoothie formában is ezeket.

Fehérjebevitel szempontjából a legjobb fehérjeforrások a bőr számára azok, melyek magas aminosav és vitamin tartalommal rendelkeznek, de nem tartalmaznak tartósítószert vagy telített zsírokat, amik gyengíthetik a fehérjék pozitív hatásait. Az egészséges bőr számára a legmegfelelőbb állati eredetű fehérjék a lazac, a tojás, a görög joghurt. A növényi fehérjék kevesebb telített zsírt és hozzáadott anyagot tartalmaznak. Bőrünknek leginkább kedvező növényi fehérjék a mandula, a tofu, a lencse, a goji bogyó, a dió, a kendermag.

A zsírbevitelre is figyeljünk oda

Fontos kiemelnünk, hogy a zsírbevitelnek is fontos szerepe van bőrünk szépségében, azonban nem mindegy, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk. Az egészséges zsírok adják a bőrünk fényét, így, ha nincs elég zsiradék az étrendünkben, akkor a bőrünk szárazzá és ráncossá válhat. A bőrünk számára legegészségesebb zsírok olyan növényi olajokban találhatók, mint a magvak, mogyorófélék, avokádó, ligetszépeolaj vagy a borágó olaj.

Ezek segítenek, hogy a bőr hidratált, feszes és rugalmas maradjon. Az omega zsírsavak táplálják a bőrt, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásuk egyaránt van.
Azonban fontos kiemelni, hogy közvetlen szereplés előtti napokban kerüljük az olajos magvak, csokoládé, fehér lisztes ételek, alkohol és cukrok fogyasztását, mivel hozzájárulhatnak a pórusok eltömődéséhez és problémákat okozhatnak.

A kollagén bevitelére is nagy hangsúlyt kell fektetni, mivel ez a testben megtalálható fehérjék legnagyobb százalékát tartalmazza. Minden kötőszövetben ott van, tartalmazza a bőrünk, a csontjaink, az izmok, a szalagok, az ízületek, a porcok és az ínak egyaránt. A kollagén rendszeres pótlása a kötőszöveteink számára nélkülözhetetlen, amennyiben szeretnénk azok fiatalságát, rugalmasságát és nem utolsó sorban egészségét megőrizni. Kollagénben gazdag ételek közé tartozik a zselatin, a csontleves, a tojás, a halak és a spirulina (alga) is.

Nevezz még most, mielőtt betelnek a helyek!

Saját portfólióval is lehet jelentkezni, de profi fotóssal el is készítjük első saját fotósorozatát annak, aki ezt kéri. Tolna vármegye szépségei Baranya, valamint Somogy hölgyeivel versengenek majd a továbbjutásért. A regionális előválogató április 8-án indul. NEVEZZ MIELŐBB, mert a regionális fordulóba legfeljebb ötven hölgy juthat be. A zsűrizés a jelentkezéssel együtt indul!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában