Ünnepváró

2023.12.22. 07:00

Kovács Zsófiának a legfontosabb, hogy karácsonykor együtt van a család

A DKSE háromszoros Európa-bajnok tornásza, Kovács Zsófia számára a legfontosabb a karácsonyban, hogy azt együtt töltheti a családja. Az előkészületekből is kiveszi a részét, segít a konyhában, az ünnepi asztalnál pedig meg tudja tartani a mértéket. Ami pedig a jövőt illeti, elsőként a sérült térde gyógyuljon meg.

Antal Lajos

Kovács Zsófia összesítésben az ötödik lett

Fotó: Laczkó Izabella

Kovács Zsófia tavasszal összetettben nyert ezüstérmet az antalyai Európa-bajnokságon, míg gerendán bronzérmes lett. Az antwerpeni világbajnokság előtt keresztszalag-szakadást szenvedett utolsó dunaújvárosi edzésén, ezért műteni kellett a térdét. A Dunaújvárosi KSE sportolóját a napokban az év női tornászának választotta a szakszövetség, valamint versenyben a 66. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán női egyéniben a tíz jelölt közé került.

Ha meghallja azt a szót, hogy karácsony, mi jut eszébe először?

- A családom. Igazából jó nagy családom van. Négyen vagyunk testvérek, és vagyok a legkisebb. A két nővérem mellett egy bátyám is van, nekik pedig már kisgyerekeik is vannak, így az egész családunk tíz főre kerekedett. 

A Bécsben dolgozó apukám ilyenkor kap egy hosszabb szünetet, s így mindnyájan együtt tölthetjük az ünnepeket. 

Miként készül, vagy veszi ki részét az előkészületekből?

- A közös összejövetel sok házimunkával jár, amiben próbálok anyukámnak segíteni. Nagy család, nagy munka és nagy öröm. 

Mi lesz az ünnepi asztalon?

- A halászlé állandó étel nálunk, de igazából azt nem szeretem. A levét friss kenyérrel megeszem, de annyi bőven elég belőle. Mindig kerül kacsa és lilakáposzta is az asztalra.

Egy élsportoló nehezen tud ellenállni a csábító falatoknak?

- Pont most kezdtem el egy dietetikussal együtt dolgozni, hogy megfelelő étrendet követhessek, számomra megfelelő táplálék-kiegészítőkkel. 

Nyilván egy-egy ünnepi étkezés alkalmával figyelnem kell arra, hogy mit és mennyit eszek, de úgy érzem, ez nekem nem okozott gondot. 

Mindent fogyaszthatok, de módjával. Talán az édességekkel kell egy kicsit vigyáznom, de a szervezetem érzi, hogy mikor jöhet, vagy éppen nem jöhet némi csoki.  

Volt már olyan szenteste, amit a családjától távol töltött?

- Szerencsére erre még nem volt példa. Az egyik nővérem Budapesten, a másik Kecskeméten lakik, így évközben ritkán van együtt a család, de hála Istennek ez alól a karácsony kivételt jelent. Néhány éve anyukám pont ekkor került kórházba és akkor teljesen más, szomorú volt az ünnep, de azt az egy esetet leszámítva mindig együtt töltöttük a szentestét. 

A 2023-as évet milyennek értékeli?

- Az első félév, különösen a tavaszi szezon nagyon jól sikerült, az Európa-bajnokságról két éremmel tértem haza. Az egyéni összetettben elért második helyezésem nagyon közel áll a szívemhez. Hatalmas versenyzés volt a brit lánnyal, és egy kis csalódás még mindig van bennem, hogy nem sikerült elsőnek lennem, mert nagyon kevésen múlt, de ennek ellenére jó szívvel tekintek vissza. Az ezüstérmem mellett hatalmas élmény volt, hogy gerendán bronzot nyertem és felállhattam a dobogó harmadik fokára. A világbajnoki felkészülés alapozása is jól sikerült, azonban augusztus végén, szeptember elején ismét volt a hasamban egy részleges szakadás, amit hatalmas csalódásként éltem meg, mert nem tudtam, mitől jött és lehetett. Emiatt rövid időre le kellett állnom és csökkenteni a terhelést, miközben készültem a kvalifikációs világbajnokságra. 

Aztán valamiért Isten is úgy akarta, hogy sajnos ne utazzak ki az antwerpeni világbajnokságra, mert két nappal előtte sérült meg a jobb lábam, keresztszalag-szakadást szenvedtenm. Nagyon sokat gondolkodtam rajta, de lehet, hogy valamiért így kellett lennie. 

A hasam is jelzett, de utána még vissza tudtam jönni a munkába, de nem voltam száz százalékosan felkészülve, aztán jött a nagy sérülésem, amit nem lehetett kivédeni.

Mit vár 2024-től? 

- Az elődleges fókusz a térdemen van, hogy meggyógyuljon. 

Jelen pillanatban úgy érzem, nagyon jól halad a rehabilitációm.

Megpróbálok mindent megtenni, minden lehetőséget, gyógytorna, masszőr kihasználni a gyógyulásom érdekében. Most kezdhettem el a kisebb kocogásokat, szökdeléseket, és igyekszem minél többet mozogni a csarnokon belül és tornaspecifikusan edzeni. Szóval elsődleges a lábam aztán, hogy miként tudok majd visszajönni, az elsődlegesen rajtam múlik.

Hogyan tervezi az idei szilvesztert?

- Igazából nem szoktam nagy körítést csinálni az év utolsó napjának, de például tavaly összejöttem a barátnőimmel és a testvéreimmel, majd koccintás után elmentünk egy kicsit bulizni, de összességében nem szoktam túlzásba vinni az új év köszöntését.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában