Medve Natália

2023.12.16. 12:00

Japánba szeretne kijutni a világbajnokságra a 16 éves mezőfavi lány

A tizedik évfolyamos Medve Natália habár még igen fiatal, de rengeteg helyen járt már. Bejárta Spanyolországot, Svájcot, Portugáliát, Csehországot, Szerbiát és Romániát is, sőt jövőre Japánba készül. De mi célból utazott a 16 éves lány ennyi helyre? Erről mesélt a feol.hu-nak.

Duol.hu

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Natália vagy, ahogy édesanyja becézi Nati jelenleg Mezőfalván él családjával és Dunaújvárosban tanul szakácsnak egy kereskedelmi iskolában. Korábban az általános iskolás éveit még Iváncsán töltötte, itt ismerkedett meg azzal a sporttal, amelynek a mai napig hódol, mi több kimagasló eredményeket is elért már. Édesanyja Éva, lányát első osztályos korában íratta be karate órákra. Nati pedig később versenyeken, majd vizsgákon vett részt, de akkoriban – mint mondta – még félénkebb volt, így a nagyobb áttörés akkor jött, amikor átkerült Dunaújvárosba Schneider László edzőhöz, aki a Hikari Dojo-ban tanítja növendékeit, köztük Natit is.

– Schneider Lászlónál találtam meg a helyemet, nagyon sokat tanultam tőle és minél több edzésen vettem részt, annál magabiztosabb lettem. Neki köszönhetem, hogy bekerültem a budapesti válogatottba is – mesélte a Nati, aki abból is kiokított, hogy mit jelentenek öltözetükön az övek színei.

A kezdő karate tanulók fehér övet kapnak, majd, ahogy fejlődnek úgy léphetnek feljebb a színekben. A fehéret a sárga, narancssárga, zöld, kék, barna és végül a fekete követi. De ezek váltogatása azért nem megy ilyen egyszerűen, a fiatal lány azt is elmondta, hogy az öveken csíkok is vannak, amelyek a fokozatokat jelenik. Magasabb fokozatot elérni pedig sikeres vizsgákkal lehet.

A feol.hu írásában mgemlíti, hogy Nati jelenleg barnaöves karatés és hamarosan a fekete övért vizsgázik. Igaz még a ’gyerek’ fekete övért, de, ha betölti a 18. életévét, akkor a felnőttet is megszerezheti egy újabb vizsgával.

Kérdésemre, hogy melyik eredményére a legbüszkébb, szerényen ugyan, de azt felelte, hogy Svájcban az Európa-bajnokságon harmadik helyezést ért el, illetve idén ő nyerte a Diákolimpiát és jutott már ki világbajnokságra is. A jövő évire is szeretne, ami Japánban lesz, de addig azért még jó néhány edzést kell venni. Tanulmányai, illetve szakmai gyakorlata mellett heti kétszer jár edzeni, de a versenyszezonban sűrűbben.

Végezetül arra voltam kíváncsi, hogy mit szeretne elérni a jövőben, amire leginkább azt a választ vártam, ha már a világbajnokságról beszéltünk, hogy a vb első helyét, de nem ez a válasz érkezett. Azt szeretné, ha a gyerekek a jövőben példaképként tekintsenek rá.

Forrás: feol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában