Megnövekedett táplálékigény

2023.11.22. 11:00

Mivel etessük télen az állatokat?

Télen, főleg amikor valóban hideg van, természetesen az állatok energia szükséglete is megnő.

Duol.hu

Illusztráció.

Fotó: Olena Yakobchuk

Fokozottan igaz ez a kint tartott kutyákra, macskákra, amelyek jobban ki vannak téve az időjárás-, a hőmérsékletváltozás hatásainak, mint a kizárólag bent élő, ebből a szempontból szerencsésebb társaik, azonban ezeknél is megfigyelhető valamilyen szinten ez a jelenség – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa, írja a teol.hu. 

Ismertette, hogy mivel a test az energia nagy részét a táplálékból nyeri, ez a fokozott szükséglet megjelenik az étvágyban is, a legtöbb gazda észreveszi, hogy a kedvencének jobb az étvágya, illetve többet eszik, mint a nyári hónapokban.

Kivételek ez alól a „nagyevők”, amelyek évszaktól függetlenül mindig igen jó étvágyúak. Mivel azonban az állatok is alkatilag különbözőek, nem mindegyikre igazak ezek az általános megállapítások, egyesek lehet, hogy télen kevesebbet esznek, ez azonban valamilyen egészségügyi probléma gyanúját is felvetheti, amelyet a hideg okoz, vagy súlyosbít. 

A téli megnövekedett táplálékigény nem azt jelenti, hogy esetleg ösztönözni kell az állatot a több evésre, hanem csak ki kell elégíteni a természetes étvágyat, olyan mértékben, ami nem vezet elhízáshoz, hanem az állat megtartja a szokásos egészséges kondícióját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában