Túlköltekezés

2023.11.24. 10:00

Idén sok családnál visszafogott lesz a karácsony, mert nem szabad eladósodni

A magyarok 80 százaléka előre eltervezi, hogy milyen értékben vásárol majd, de több mint 50 százalékuk túlköltekezik az ünnepi időszak során – derült ki egy friss reprezentatív kutatásból. Bár még egy hónap van karácsonyig, de már csak egyszer kapunk fizetést addig, sőt nyugdíjat is. Így nem árt okosan eltervezni, mennyit költünk ajándékokra és az ünnepi ebédre.

Duol.hu

Idén sok családnál visszafogott lesz a karácsony, mert nem szabad eladósodni

Forrás: Shutterstock

Közeleg a karácsony, sokan már az ajándékokon ötletelnek, mások az ünnepi menühöz vásárolnak. A szeretteinkkel töltött idő felbecsülhetetlen, de a karácsonnyal járó kiadások nagyon is számszerűsíthetők. Hiába ajándékozunk szerényebben, az élelmiszer ára például tavaly októberhez képest több mint tíz százalékkal nőtt – pedig már akkor is fogtuk a fejünket, hogy minden milyen sokba kerül. Mivel sokkal gyorsabban drágul minden, mint ahogy a fizetések nőnek, ezért egyre kevesebbet tudunk vásárolni a pénzünkből. Idén többet fogunk költeni, mint tavaly, de nagyon úgy fest, hogy kevesebbre lesz elég, írja a teol.hu.

A felmérés szerint a legtöbben idén 30 és 45 ezer forint közötti értékben vásárolnak. A megkérdezettek nagyobb arányban előre tudják, hogy kinek mit szeretnének venni karácsonyra, de az üzletek kínálata is nagyban befolyásolja a választást. A karácsonyfa nem lesz kisebb, a nagy, ünnepi sütés-főzéshez pedig az anyagi nehézségek esetén is ragaszkodnak a magyarok a kutatás szerint.

Tavaly karácsonyhoz képest 56-ról 65 százalékra nőtt azok aránya, akik az aktuális havi jövedelmükből tervezik fedezni az ünnepi a kiadást, 40 százalék megtakarításból, 7 százalék pedig hitelből is finanszírozza a szükséges összeget.

A magyarok fele megfontolt, előre kigondolja, kinek mit szeretne venni. Az ajándékot adók legnagyobb része novemberben rohamozza meg a boltokat, ám a kutatásból kiderül, hogy 17 százalékuk már októberben, vagy azt megelőzően elkezdte a vásárlást. A toplistát továbbra is a kozmetikum (31 százalék), a ruhanemű (29 százalék) és a márkás italok, élelmiszerek (28 százalék) vezetik. Ismét egyre népszerűbbek a konyhai kisgépek, 13 százalék ebben a kategóriában gondolkodik.

– Én már november elején elkezdtem a vásárlást, két kis unokám van, ők az elsők, akikre ilyenkor gondolok – mondta Horváth Mihályné, szekszárdi nyugdíjas olvasónk. – A gyerekekkel – két felnőtt fiam van, nekik köszönhetem a két unokát is – megbeszéltük, egymásnak nem veszünk ajándékot. Így több jut a két unokára. Nekik a játékok mellett néhány ruhaneműt is vásároltam, ez utóbbit az édesanyjukkal együtt. Az ünnepi ebédet szintén nálam tartjuk, a férjem sajnos két éve elhunyt, így nagy öröm számomra, hogy Szenteste napján nálam lesz a család.

Van, aki hitelből finanszírozza az ünnepet 

Idén a negyedik negyedévre vonatkozó kutatásuk szerint a magyarok 9 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben. A legnépszerűbb hiteltípus a személyi kölcsön, az átlagos hitelösszeg 1,33 millió forint. A leggyakoribb hitelcélok a lakásvásárlás (31 százalék) és a lakásfelújítás (32 százalék), harmadik helyen az autóvásárlás áll (22 százalék). Ugyanakkor 12 százalék el tudja képzelni, hogy hitelt vegyen fel a családi kassza egyensúlyban tartása, 11 százalék pedig a rezsiszámlák kifizetése céljából.

A 36–44 évesek körében a legjellemzőbb, hogy a karácsonyi költségeket megtakarításból állják. Sokan azonban valamilyen banki hitelből finanszírozzák az ünnepi kiadásokat, a válaszadók 83,4 százaléka hitelkártyakeretéből tervez vásárolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában