A varázsköröktől a paprikásig

2023.11.23. 15:00

Csak kissé tölcséres, de boszorkányos az őszi Szent György gomba – kipróbáltuk

A szürke tölcsérgomba népies elnevezése őszi Szent György gomba. Csak kissé tölcséres a kalapja, de varázslatos az illata és az is, ahogy nagy csoportokban, boszorkánykörökben jelenik meg. Kipróbáltuk: nemcsak fűszerezésre, paprikásnak is kiváló. Mutatjuk lépésről lépésre, hogy készült el.

Duol.hu

Szürke tölcsérgomba: kissé tölcséres a kalapja, varázslatos az illata

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A szürke tölcsérgomba mostanában gyakran tömegesen, nagy csoportokban található meg egy helyen, kimondottan jellemző rá, ami más gombáknál is előfordul, hogy boszorkánykörökben, azaz kör alakban jelenik meg, növekszik a felszínen, írja a veol.hu. A Bakony és a Kisalföld találkozásánál is. Sokan csak fűszerként használják, annyira karakteres az íze, az illata, de kipróbáltuk, kiadós paprikás készülhet belőle, ami nokedlivel tálalható. Igaz, az első kanálnyi kóstolásánál nagyon kell figyelni, aki ilyenkor émelyegni kezd, az allergiás rá, nem fogyaszthatja.

Győri Krisztina cseszneki gombaszakellenőrtől kaptunk tanácsokat a főzéshez, szerinte is sokféleképp feldolgozható a konyhában a szürke tölcsérgomba. A kisebb darabokat elég megmosni, majd jól lecsepegtetni, a nagyobbak kalapjáról a felső réteg könnyen lehúzható. A szeletelésnél alaposan ellenőrizni kell, nem rejtőzik-e a gombatestben kis potyautas, akit hazahoztunk magunkkal. Ha hagymát raktunk a lábasba, és rákerült a gomba is, alig kell fűszerezni sóval, borssal, hamar elkészül. Képeinken ezt mutatjuk lépésről lépésre. Lehet így az őszi Szent György gombából pörkölt vagy paprikás. Nálunk olyan gyorsan elfogyott, majdnem elfelejtettük készen lefotózni.  

Itt is felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy csak olyan gombát fogyasszanak el, amit gombaszakellenőrrel ellenőriztettek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában