Díszítés és készülődés

2023.10.07. 14:00

Adventi ablaknaptár Rácalmáson idén is: már jelentkezhet!

Körmendi Erzsébet

Illusztráció.

Hihetetlen, de igaz: a nap még ragyogóan süt, az utcán még nyári ruhában, egy szál pólóban sétálnak az emberek (kora délután pulóver nélkül), a rácalmási Jankovich-kúria Rendezvény és Turisztikai Központ már a karácsonyra gondol. Pontosabban adventre, mert pillanatok alatt elkapkodják a lakók az Adventi ablaknaptár időpontokat.

Természetesen, hiszen méltán lett népszerű ez az adventi kezdeményezésük. Az ősz éppen csak elkezdte a fák leveleit beszínezni, de programra jelentkezők lassan betöltik a decemberi naptárat.

Még van néhány adventi ablak, még van tehát lehetőség.

Ha pedig lenne, aki nem pontosan tudja, hogy miről szól az Adventi ablaknaptár, nekik szólnak a következő információk, amelyet a kúria tett közzé a közösségi oldalán a felhívással együtt.

Ki ne ismerné az adventi naptárt? Leginkább a gyerekeknek nagy öröm, de a felnőttek arcára is mosolyt csalhatunk vele december elsejétől nap, mint nap. Hangulatos kísérője ez a kis ajándék az ünnepi várakozásnak.

Az immár hagyományos program lényege, hogy a kezdeményezésben résztvevő lakosok feldíszítik a saját ablakukat, házukat vagy kertjüket, s jól láthatóan elhelyezik az adott decemberi nap számát. Ehhez 24 résztvevőre lenne szükségünk, akik megkapják a 24 szám egyikét (1-től 24-ig), majd december 1-től a számozásnak megfelelő napon feldíszítik a kapujukat, vagy ablakukat. Így a 24 nap alatt minden szám megjelenik a település valamelyik pontján A kisebbeknek örömet szerezhetünk azzal is, hogy kis kosárkába szaloncukrot vagy almát, teszünk ki, így meglesz a felfedezés jutalma is.

December elsején aztán indulhat a vadászat az ünnepi fénybe borult portákra, üzletekre! Bárki útra kelhet, hogy megtalálja, „kinyissa” az aktuális ablakokat. A játék élményét az is fokozza, hogy a résztvevők nem tudják pontosan, hogy melyik házszám alatt találják majd a feldíszített párkányokat, ablakokat, kapukat, hanem egy hangulatos esti séta során maguknak kell felfedezniük az ünnepi dekorációkat. Segítségképpen, mivel a települést lehetetlen minden nap bejárni, a Jankovich-kúria Facebook oldalán minden reggel közzétesznek egy „kis leírást” a helyszínről.

A kezdeményezésnek közösségformáló ereje van: a cél a díszítés, és a készülődés öröme.

Csatlakozzon Ön is az ünnepi kalandozáshoz!

Az „akcióhoz” ugyanis bárki csatlakozhat, legyen az magánszemély, intézmény, vagy egy üzlet kirakattal, hisz a cél, hogy minél több szép ablak legyen, ami „kinyitásra” vár.

Amennyiben szeretne ebben részt venni és hagyományt teremteni, kérik, hogy jelentkezzetek az [email protected] email címen, vagy a 06306322683-as telefonszámon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában