Gondoskodás

2023.09.02. 11:00

Az idősnek éreznie kell, hogy a család része marad

Tolna vármegyében az idősgondozás naponta körülbelül tizenötezer forintba kerül, ápolásuk óradíja átlagosan kétezerötszáz forint. Ezek az összegek sok mindentől függenek, de a szakembertől azt is megtudtuk, a segítségre szoruló nyugdíjasoknak fontos, hogy a saját otthonukban maradhassanak. És még az sem mindegy, hogyan öltözködnek - írja a teol.hu.

Duol.hu

Kocsis Lajosné Marietta idős- és beteggondozással foglalkozó cég vezetője, vármegyeszerte ápolói- gondozói szakembereket biztosít azoknak, akik koros hozzátartozóikról szeretnének gondoskodni. Hangsúlyozta, hogy az időseknek mentálisan nagyon sokat jelent, ha a saját házukban - otthonukban maradhatnak.

Elmondta, hogy Tolna vármegyére is jellemző, hogy a rokonok nem költöztetik magukhoz az idősebbeket, hagyják, hogy önállóak legyenek, amennyire ez csak lehetséges. Az ápolók feladata teljes mértékben ellátni a gondozottat, ebbe beletartozik a mosdatás, az etetés, a gyógyszerezés és egyebek mellett a vérnyomás- és vércukormérés is. Társalognak az idősekkel vagy társasjátékot játszanak velük, takarítanak és főznek rájuk. A napi felügyeletet két hétig egy valaki látja el, azután újabb gondozó érkezik az időshöz, és természetesen beköltözik a házába.

– A hozzátartozóknak jó tanács, hogy ellátásra szoruló rokonuknak szüksége van empátiára, elfogadóképességre. Fontos az összhang, ebben a rohanó világban az idősekhez türelem kell. A rugalmasság, a helyzetfelismerés, a szorgalom is sokat számít. A higiénia betartása alapvető – mondta. Hozzátette: oda kell figyelni az intő jelekre, akár a koordinálatlan mozgásra, a beszéd megváltozására, hogy az idős ki szeretné fejezni magát, de nem tudja. Mentálisan szükséges az idősekkel lenni, odafigyelni rájuk, a családtagoknak időt kell szakítani arra, hogy a már nem fiatal hozzátartozó a családjuk része maradjon. 

Kocsis Lajosné Marietta elmondta, hogy ha például a családtagok odafigyelnek az idős öltözködésére, és modern, divatos ruhákat vásárolnak neki, már sokat tesznek azért, hogy idős szerettük jobban érezze magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában