Évforduló

2023.09.05. 07:00

A jótékonyság világnapját ünnepeljük ma

Az ENSZ Közgyűlése 2012-ben magyar kezdeményezésre szavazta meg, hogy szeptember 5-e, Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napja legyen a jótékonyság világnapja. 

Farkas Lajos

Forrás: wikipédia

A világnapot a Magyar Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága kezdeményezte még 2011-ben, majd a kormány felkérte a külügyi tárcát a szükséges diplomáciai lépésekre. A munka döntő részét Magyarország New York-i főkonzulátusa végezte el, ötven ország képviselőivel egyeztettek, hogy minél többen támogassák a világnap gondolatát. Miután elfogadták a magyar javaslatot, a közgyűlés felkérte az ENSZ tagállamokat, a regionális szervezeteket és a civil társadalmat, hogy az évfordulóról megfelelő módon emlékezzenek meg, különböző oktatási és egyéb programok szervezésével.

Kalkuttai Szent Teréz

Közismert nevén Teréz anya, az elmúlt száz év egyik legnagyobb példaképe volt, akit a nyilvánosság szinte mindig csendes imába merülve, mosolyogva látott és az önfeláldozás megtestesítőjének tartott. Bár számos kritika és támadás is érte tevékenységét, azt mindenki elismeri, akár hívőről van szó, akár nem, hogy Teréz anya egész életét a szegények, elesettek és kitaszítottak megsegítésének szentelte. A gyönge fizikumú, apró termetű nő, egy hatalmas egyéniség volt, hite, munkássága és kitartása minden tiszteletet kiérdemel.

1950 október 26-án Teréz anya létrehozta Kalkuttában a Mission of Charity-t (a Jószolgálat Misszióját) és innen terjedt el egész Indiában, majd világszerte. A Szeretet Misszionáriusai 1965 februárjában pápai jogú társasággá lett, tagjai szabad elhatározással a szegényeket szolgálták és munkájukért, pénzt nem fogadtak el.

A Nobel-békedíjas Teréz anya 1910. augusztus 27-én született az akkori Oszmán Birodalomhoz tartozó Üszküb (ma Szkopje, Észak-Macedónia fővárosa) városban. Albán nemzetiségű családban látta meg a napvilágot Agnes Gonxha Bojaxhiu néven. Az első világháborút követően a mai Észak-Macedónia területe - így Agnes szülőföldje is - az újonnan megalakult Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, a későbbi Jugoszláviához került. Teréz anya itt járt állami általános iskolába, majd tagja lett a Mária-kongregációnak (lelkiségi mozgalom, hitbuzgalmi egyesület, mely a római katolikus egyház tanítását vallja és Szűz Mária-tiszteleten alapul).

Indiába került, ahol önként egy nyomornegyedbe ment

A jugoszláv jezsuiták 1925-től működést vállaltak a kalkuttai fő-egyházmegyében, a fiatal Agnes egyike volt azoknak, akik önként jelentkeztek missziós szolgálatra, így került kapcsolatba az Indiában működő írországi Loreto növérekkel.

A szent életű nő, 1848. augusztusában levetette a Loreto-nővérek ruháját és fehér száriba öltözött, kék szegéllyel, a vállán kereszttel, majd amerikai missziós orvosnővérekhez ment, hogy ápolónői kiképzést kapjon. Karácsonyra visszatért Kalkuttába és még abban az évben engedélyt kapott első nyomornegyedbeli iskolájának megnyitására. 1950 októberében Teréz anya megkapta a pápai jóváhagyást egy új szerzetesrend alapítására. A Szeretet Misszionáriusai rend hivatása az lett, hogy segítse a kitaszítottakat, elesetteket és a mély szegénységben élőket. Az indiai kormány támogatásával egy elhagyott hindu templomot alakítottak át a szegény és magatehetetlen emberek otthonává. A rend egyre több hívet és támogatót szerzett magának, a befolyt adományokból egyre több otthonokat tudtak megnyitni leprások és árvák számára az egész Indiában. Az elért sikerek láttán, a Vatikán 1965-ben engedélyezte, hogy a Szeretet Misszionáriusai rend más országokra is kiterjessze tevékenységét, így új otthonok jöttek létre szerte a világon. 

Magas kitüntetésekben részesült, de bírálták is

Áldozatos munkájáért Teréz anya, 1979-ben megkapta a Nobel-békedíjat, ezen kívül még számos elismerésben és kitüntetésben is részesült. Többek között, 1971-ben VI. Pál pápa, békedíjjal tüntette ki, még Ronald Reagan amerikai elnök, 1985-ben a Szabadság Érdemérmet adományozta neki.

Bírálói számos dokumentummal próbálták bizonyítani, hogy Teréz anya a valóságban nem is olyan jó ember, mint azt próbálja elhitetni a külvilággal. Felrótták neki, hogy politikai kötődése miatt, több szélsőjobboldali személyekkel tartott kapcsolatot, sőt sikkasztással is megvádolták.

1997-ben előbb csonttörést szenvedett, majd maláriát kapott, melynek következtében súlyos szívkárosodást szenvedett, ezért műtétet végeztek el rajta. Egészsége meggyengült, majd tíz nappal 87. születésnapját követően, Kalkuttai Szent Teréz 1997szeptember 5-én elhunyt. Halálhírére a hindu többségű India három napos gyászt hirdetett meg és állami temetést rendeztek neki. 2016. szeptember 4-én Ferenc pápa, egy ünnepi szentmise keretén belül szentté avatta.

Felhasznált irodalom:

Hajdók János: Kalkuttai Teréz Anya, Ecclesia Kiadó, Budapest, 1985

Dr. Blaskovich Erzsébet LMC és Prof. Dr. Iván László: Idős betegek és haldoklók ellátása Kalkuttai Teréz anya szerint [gero-thanatológiai szakkönyv] 2001

https://perspektivaajovoertalapitvany.hu/szeptember-5-e-a-jotekonysag-vilagnapja/

https://www.penzcentrum.hu/naptar/09-05/jotekonysagi-vilagnap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában