Fényvédő

2023.08.04. 20:00

Használata nem kötelező, de erősen ajánlott

Nyáron sajnos sokan nem fordítanak megfelelő figyelmet a fényvédelemre, pedig nagyon fontos, hogy megfelelőképpen védjük bőrünket az UV sugarak káros hatásaitól. A naptejet nem sokan kedvelik állaga miatt, azonban kétségtelen, hogy rendszeres használata az egyik legjobb döntés bőrünk védelme érdekében. A fényvédő kérdésköréről Engi Zsanett kozmetikusmesterrel beszélgettünk.

Szente Patrícia Andrea

Az emberek többsége nyáron az összes szabadidejét a természetben tölti. Nem is csoda, hiszen az esős időszaktól eltekintve idén pompás az idő. Ebben az időszakban azonban a nap sugarai nemcsak melegítenek, hanem égetnek, ennek következményeit pedig bőrünk viseli. Aki idén már a sokadik leégésen van túl, valószínűleg jobban teszi, ha belekezd a fényvédő használatába, hiszen nem csak a leégéssel járó bőrpírt kell tolerálni! A bőrt közvetlenül érő napsugarak ugyanis hosszú távon olyan tüneteket, panaszokat okozhatnak, mint a korai ráncosodás, pigmentfoltok megjelenése, a bőr rugalmasságának elvesztése, egyes (nem túl ritka) esetekben pedig bőrrák kialakulása.

A kozmetikusmester elmondta, a nyári időszakban a gyakoriság és a rendszeresség a kulcs a fényvédő használatakor, nyáron ugyanis nem elég az, ha egyszer bekenjük magunkat. „Nagyon fontos, hogy közvetlen napon tartózkodás esetén az erős napsugarak miatt most még az 50 faktoros fényvédőt is 3 órás időintervallumban ajánlott felvinni” – jegyezte meg. Sőt, a naptejeket a napozás előtt legalább 30 perccel hamarabb fel kell kenni a bőrünkre, hogy kialakuljon a megfelelő védelem – tette hozzá. Természetesen a folyamatos naptejezés mellett sem ajánlott a több órás napozás, főleg dél és 15 óra között, a leégést így lehet elkerülni.

A naptej használata tehát nem csak gyermekkorban kiemelten fontos, hiszen rendszeres alkalmazása az egyik legalattomosabb betegségtől óvhat meg bennünket. Az egeszsegkalauz.hu információi szerint a világon évente több mint 2 millió embert diagnosztizálnak az UV-sugárzás hatására kialakuló bőrrákkal, Magyarországon pedig minden harmadik embernél alakulhat ki a kór. A fényvédő használatával viszont nagyban csökkentjük az alattomos betegség kifejlődésének valószínűségét.

A kozmetikusmester kiemelte, a fényvédő használatával az UV okozta bőröregedést (photoaging) is megelőzhetjük. „Az UV-sugarak, így a szolárium és a napozás a bőr öregedését nagyban befolyásolják, a fényvédők ezt az öregedési folyamatot lassítják le” – mondta. Hozzátette, a naptej használatát sosem késő elkezdeni, hiszen a védelem minden korban jól jön: a fényvédelem megakadályozza a mélyebb ráncok kialakulását, gátolja a májfoltok, idősebb korban az öregségi foltok megjelenését.

A naptej voltaképpen bőrünk egyik legjobb barátja, amit nem csak nyáron, de az év többi napján is érdemes és ajánlott használni. Az év első melengető napsugaraitól egészen ősz végéig célszerű a bőrápolási rutinunkba iktatni a fényvédőt, de télen is érdemes azt használni, főként például egy napsütéses síelés alkalmával – említette a kozmetikusmester. A kenegetésnek tehát a nyár lecsengésével sem szabad megszűnnie, hiszen a legfőbb cél bőrünk egészsége és szépsége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában