Europeade

2023.08.02. 11:30

Folklórfesztiválon táncoltak

Mezőfalva is képviselte Magyarországot. A németországi nemzetközi fesztiválról Simon Istvántól a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Táncegyüttes művészeti vezetőjétől kaptunk információt.

Horváth László

A Mezőfalvi Német Nemzetiségi Táncegyüttes is fergeteges műsorral képviselte Magyarországot

Fotó: Simon István

58. alkalommal került megrendezésre Európa legnagyobb folklórfesztiválja, az Europeade. Az idei rendezvénynek a thüringiai Gotha városa adott otthon. 2023. július 12-16. között több, mint 190 Tánccsoport, 60 zenekar és kórus 4100 fellépője mutatta be a saját kultúráját. Magyarországot az óbudai Braunhaxler Schwäbische Tanzgruppe, a pilisvörösvári Werischwarer Heimatwerk, a zsámbéki Lochberg Tanzgruppe és a mezőfalvi Herzogendorfer Ungarndeutsche Tanzgruppe képviselte.

Szerda hajnalban indultak a mezőfalvi táncosok két kisbusszal a rendezvényre. Már az utazás során gyönyörű időjárásban és tájakban volt részük, ami egész héten kitartott. A délutáni órákban egy hosszabb regisztráció, vacsora, majd az iskolai szállás elfoglalása után a nyitó koncerten vettek részt. Csütörtök délelőtt a Wasserkunst színpadán fél órás fellépéssel nyitották meg a szakmai programjukat, a közönség legnagyobb örömére. Ezután a városházán várta a magyar csoportokat a főpolgármester és a németországi magyar nagykövet, aki a város aranykönyvébe is beírt. Az ebéd után a Volksparkstadion-ban volt a magyarországi csoportok közös próbája az esti nyitógálára. A ruhák gyors rendbe szedését követően az esti órákban került megrendezésre a nyitógála, aminek kezdetén felvonták a rendezvény hivatalos zászlóját. A vörösvári, zsámbéki és mezőfalvi csoportok és zenekaraik közös műsort adtak ezen a rendezvényen. A gálát csodás tűzijáték zárta. Az esti órákban az európai csoportok kötetlen mulatozásba kezdtek a városban. Pénteki napon a csoport két részre vált. Egyik fele ellátogatott Eisenach-ba, hogy meglátogassa a német autógyártásról szóló múzeumot, Luther Márton házát és Bach szülőházát, a többiek Gotha nevezetességeit nézték meg, többek között az állatkertet, a belvárost, ami a rendezvény miatt tele volt élettel, hiszen ezen a napon került megrendezésre a kórusok és gyerekcsoportok gálája is. 

A záró gálán a főpolgármesterrel és a zsámbéki csapattal közösen
Fotó: Simon István

Este az Europeade bei Nacht zenekaros rendezvényen mulatott a 23 ország fellépői. Szombaton a Buttermarkt-on ismét utcai fellépést adtak a táncosok, ahol óriási sikert arattak. Ugyanebben az időpontban küldöttségük részt vett a hivatalos fogadáson. Kora délután kezdődött a Parádé, ahol az összes csoport felvonult a városon a lelkes látogatók tapsolása közepette. Este az Europeade bál vette kezdetét, ami megtelítette a belvárost. A szombati nap végén úgy érezte magát az ember, hogy magyarként jött ki, de európaiként fog hazatérni. Rengeteg nemzet, amit mégis összeköt az európai kultúra sokszínűsége. A vasárnap délelőtti mise a részt vevő csoportok tiszteletére volt tartva. Az utolsó hivatalos program a záró gála volt, ahol az óbudai csoport képviselte hazánkat. Az előadások végén levonták a zászlót és átadták a jövő évi szervezőknek, a szardíniai Nuoro város képviseletének. A zárszó után a csoportok berohantak a stadionba, ahol még egyszer közösen táncoltak, fotózkodtak egyet. Hétfőn fájó szívvel, de sok szép emlékkel hagyták el a táncosok Gotha városát.

A rendezvényre nem juthatott volna ki a tánccsoport a Mezőfalvi Önkormányzat, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat, A Mezőfalvi Tánccsoport, Pethes Bálint, Édes Csábítás Kft, Gyurákovits Mariann és Móricz Anita támogatása nélkül. Ezen felül nem lehet elfelejteni azon emberek munkáját sem, akik már fél éven át készítették az adminisztrációt, a táncosok heti háromszori, több órás kemény munkáját, az új férfi viseletek időre való elkészülését és azon segítők munkáját, akik hozzájárultak, hogy ebben az öt napban a táncosok méltón képviselhették Mezőfalva és Magyarország hírnevét. Az ilyen időszakok azok, amik új erőt adnak a további munkához, amivel megőrizhetjük saját kultúránkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában