Színkavalkád

2023.08.06. 15:00

A gyurgyalagok szeptemberig tartózkodnak hazánkban

Duol.hu
Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ Facebook-oldala

A gyurgyalagok (Merops apiaster) hazánk legszínesebb madarai közé tartoznak. Májustól szeptemberig tartózkodnak hazánkban, homokos, löszös talajú rézsükbe készítik költőüregeiket – olvasható a Sóstó Vadvédelmi Központ legújabb Facebook bejegyzésében. 

A fiatal madarak közül néhányan a kirepülés után nem rendelkeznek megfelelő kondival, az idősebbek pedig a repülési manővereik során szerzett sérülések miatt kerülnek be a vadvédelmi központba. Jelenleg is három ilyen csodás madár erősödik náluk, és bíznak abban, hogy a vonulási időszak kezdetén, a Sóstón élő csapattal együtt repülhetnek majd ők is a fekete kontinensre. 

Fészkelésükhöz sokszor bolygatott, ideiglenesen deponált homokkupacokat választanak építkezéseknél, ilyenkor ezeket a kupacokat nem szabad bántani! Mivel fokozottan védett madár, súlyos bírság jár élőhelyeik és egyedeik veszélyeztetéséért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában