Veszett lehet?

2023.07.22. 11:00

Ő az éjszakától sohase fél – Vuk Dunaújvárosban - videó

Duol.hu

Emlékeznek még a Vuk főcímdalára? Bizony a vöröske nem fél az éjszakában falatozni, de még a simabőrű sem riasztja el. Kedves olvasónk videót készített róla a Szórád Márton utcai zöld területen, az egyetem szomszédságában. Olvasónk a sztár rókát már többször látta Dunaújvárosban, aki macska helyett Whiskast fogyaszt inkább. A természetes ragadozó viselkedését már elhagyta, láthatóan beilleszkedett a városi kiskedvenc társadalomba. Többen cukinak tartják, állítólag etetik is, pedig ez veszélyekkel járhat. 

Veszett lehet az a róka, aki nem fél az embertől?

A Nébih tájékoztatása szerint önmagában az, hogy rókát látunk lakott területen, nem azonosítható azzal, hogy az állat veszett volna. Ha találkozunk vele, kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, majd adjunk az állatnak esélyt (néhány másodpercet és elegendő teret, azaz ne álljuk el a menekülés útját), hogy elmenjen. Az egészséges róka, ha nem is esik kétségbe a látványunktól, de biztos, hogy kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

Mikor gyanakodjunk mégis veszettségre? Akkor, ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni; akkor, ha embert vagy háziállatot támad meg; illetve akkor, ha görcsrohamokat vagy bénulást (pl. állkapocs lógása) látunk rajta, vagy a fenti tüneteket követően elpusztul. Ilyen esetben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a NÉBIH Zöld Számán bejelentést tenni!

A rókával azonban, akár egészségesnek tűnik, akár betegnek, minden kontaktust kerülni kell, azaz tilos megfogni! A hulladékot megfelelően zártan kell tárolni, hogy ne vonzza oda a rágcsálókat és a rókákat, a húsevő háziállatainkat (kutya, macska) pedig rendszeresen oltatni kell veszettség ellen. Ezekkel az alapvető intézkedésekkel már nagyon sokat tettünk a veszettség megelőzéséért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában