Korlátok és ütközőpontok

2023.07.08. 07:00

Megnyitotta jelképes kapuit a Fejér Vadászakadémia

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete kezdeményezésére jött létre a Fejér Vadászakadémia azzal a céllal, hogy az egyetemes vadászati kultúrát érintő szakmai és etikai kérdésekről értekezzenek.

Szente Tünde

Dr. Jámbor László vadászkamarai elnök szerint ne akarjunk mindent leszabályozni, hiszen a jó szabályozásnak is megvannak a maguk korlátai és ütközőpontjai

Fotó: Szente Tünde

Június 23-án Fehérvárcsurgón a Károlyi kastélyban közel száz fővel vette kezdetét a kurzus az „Integrál szemlélet a vadgazdálkodásban” témakörre fókuszálva. A rendezvény nyitásaként dr. Jámbor László, az OMVK elnöke szedte pontokba a Vadászati törvény változásait. A nap végén a Vadászakadémia időszerűségéről beszélgettünk.

Meghallgatva a mai két részből álló blokkot, a hozadékát tekintve, még mindig a hatása alatt vagyok – kezdte összegzését a vadászkamara országos elnöke. - A Fejér vármegyei területi szervezetünk által elindított, különböző témákkal foglalkozó programsorozat dicséretes és hasznos kezdeményezés. Az országos érdeklődésre számot tartó rendezvény azt bizonyítja, hogy a tavalyi „Tiszta vadászatért” konferencia referenciául szolgált, hiszen az előttünk álló, nem szokványos feladatokhoz a közös gondolkodásra szükség van. Természetesen, nem csak a Fejér Vármegyei Területi Szervezetünk rendez ankétokat, a vadászokat, a vadászokra jogosultakat érintő kérdésekben. Az ökonómia szempontokat is figyelembe véve, az együtt gondolkodásba gazdasági szakembereket is bevonnak. Rengeteg olyan feladat áll a vadásztársadalom tagjai előtt, amelyet meg kell oldanunk, amelyre választ kell adnunk. A legnagyobb valószínűsége annak, hogy megközelítőleg jó válaszokat adjunk, az, hogy közösen, mindenkinek az érdekeit, szempontjait meghallgatva gondolkodunk.

Forrás: Szente Tünde

Korábban mi volt a jellemző? 

Visszaemlékezem régebbi időszakokra, amikor elképzelhetetlen volt, hogy egy asztalhoz üljön egy vadász, egy vadgazdálkodással foglalkozó, egy természetvédő, a földeken gazdálkodó, és ennyire konstruktívan próbáljon a felmerülő kérdésekre ki-ki a maga szemszögéből választ adni, választ keresni. Az ország különböző helyein, különböző megközelítésben van esélye az optimális, kielégítő, elégséges válaszok megszületésének. A Fejér Vadászakadémia legnagyobb érdeme és tanulsága, hogy különböző témákat – klímaváltozás, nagyragadozók, állatbetegségek és még sorolhatnám - a maguk összetettségükben, egy nagy rendszerbe helyezve fejtettek ki a résztvevők.

Az Akadémia értékrendjéből, módszeréből mi az, amit tovább szeretne vinni, amit képvisel vadászkamarai elnöki tiszténél fogva?

A jogszabályváltozások egyes elemeinek ismertetése közben érzékeltettem, hogy valójában egy komplex jogszabályalkotásról van szó. Erős a kapcsolat a felmerült kérdések és problémák, azokra adott válaszok, illetve a jogszabályalkotás között. Amit Bajdik Péter országos vadászkamarai főtitkárunk a beszélgetés végén megemlített, mi szerint próbáljuk a fölösleges jogszabályi kötöttségeket oldani, „nagyfiúnak” tekinteni a vadászatra jogosultat, és ne akarjunk mindent leszabályozni, mert akármilyen jó szabályozásnak megvannak a maga korlátai, ütközőpontjai. Próbáljunk ezen a kötöttségen javítani és a vadászatra jogosultaknak nagyobb mozgásteret adni! Rész-szabályozással hatékonyabb természet- és vadgazdálkodás folytatható. Kellenek alapszabályok, de azokon belül a mozgásteret bízzuk a gazdálkodóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában