Piaci körkép

2023.07.15. 07:00

Még a lekvárnak való sárgabarack sem olcsó

Nyakunkon az idei harmadik hőhullám, a nyár kedvelt és vitamindús hűsítői pedig bőséggel megtalálhatók a helyi standokon. Behűtve a nyár egyik slágere a barack. Az idei, még vártnál is szerényebb sárgabaracktermés az árakban is megmutatkozik.

Szabó Szabolcs

Fotó: Laczkó Izabella

Kilóját átlagosan 1400 és 1600 forintért kínálják, míg a cefrének/levárnak való ára 1000 forint körül mozog és a nem éppen optimista jóslatok szerint drasztikus árcsökkenésre a következő hetekben sem számíthatunk.. Ehhez képest örvendetes, hogy sárga húsú őszibarackot kilóként már 650 forintért kosarunkba tehetjük. Kifutóban a cseresznye, ára továbbra is borsos, volt stand, ahol 3000 forintot kértek e csemege kilójáért. Hőguta ellen testet, lelket frissítő orvosság a kovászos uborka. 

Fotó: Laczkó Izabella

A kellő alapanyagot 399 és 499 forint között adják, míg egy csokornyi friss kaporért 200 forintot kell leszurkolnunk. Érdemes nagyobb adaggal tervezni, hiszen nem pusztán savanyúságként fogyasztható, de pikáns tejfölös hideg levest is készíthetünk belőle a maradék uborkalé felhasználásával. Július második hetében már egy több magyar termőhelyen kezdték el betakarítani a hazai görögdinnyét a gazdák. Békési, Bács-Kiskun vármegyei és cecei dinnye is kapható már a piacon, kilóként 450 és 599 forint között. 

Fotó: Laczkó Izabella

Itt a lecsószezon is. A hozzávaló paradicsomot kilónként 450, a lecsópaprikát 600 forintért vételezhetünk. A csöves erős paprika darabjáért 50-150 forintba kerül. Tökfélékből is gazdag a kínálat. A klasszikus főzőtök kilója 350 forinttól indul, patiszont 650 forinttól, míg cukkinit 500 forintért vásárolhatunk. 

A tavalyi rekordaszály után remélhetően bővebb kínálat lesz hazai csemege kukoricából. Egy mézédesként árult csövet 280-320 forintért kínálják. A málna kilóját 4500-5000 forintért kínálták a napokban, míg az egres kilójáért 2500-3000 forintot kértek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában