Irány a Velencei-tó!

2023.06.18. 08:00

Ekkor lesz percre pontosan a nyári napforduló - megmutatjuk, hol érdemes ünnepelni

Szinte még csak most csaptunk bele a nyárba, de már közeleg a nyári napforduló, azaz az év leghosszabb napjának ünnepe. Ezek után ismét egyre rövidebbek lesznek a nappalok. A fény ünnepét a Velencei-tó egyik szigetén is megünneplik.

Duol.hu

A fény ünnepének is nevezik sokan a nyári napforduló idejét, amely a naptár szerint minden évben június 21-én van. Ha csillagászati fogalomként szeretnénk leírni, akkor a wikipédiát hívjuk segítségül mely szerint a nyári napforduló az a pillanat, „amikor a Nap-Föld középpontokat összekötő egyenes és az egyenlítő síkja által bezárt szög a legnagyobb értékét (kb. 23,5 fok) éri el a Nap északi félgömbön való elhelyezkedése mellett.” Ez a pillanat 2023-ban egészen konkrétan 14 óra 58 perckor jön el június 21-én, szerdán.

Vannak, akiknek ez a fény, a nap győzedelmét jelenti a sötétség felett, a keresztény kultúrkörben pedig Szent Iván-éjszakáját kapcsolják hozzá. Számos népszokás szövődött köré. Ezeket eleveníti fel és csomagolja modern köntösbe a Nemzetközi Velencei-tavi Symposion június 23-áról 24-ére virradólag a Symposion-szigeten rendezett programokkal. Idén először rendezik a Nyári Napforduló Ünnepét,  mégpedig a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával,  a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében. A program regisztrációköteles, s aki jön, része lesz örömzenében, közös táncban, tűzgyújtásban, workshopokban és fényfestés csodás látványában. 

Forrás: feol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában