Sugárúti Fesztivál

2023.05.27. 12:08

Csocsó bácsi szobrot kapott - galériával

A 2. Sugárúti Fesztivál nyitóprogramjaként szombaton délelőtt a Csillagház előtt felavatták Dunaújváros új köztéri szobrát, a Filmfalat, amely három, a város területén, illetve a vasműben is forgatott mozinak – Kölyök (1959), Csocsó, avagy éljen május elseje (2001), Sorstalanság (2005) és alkotóiknak állít emléket.

Szabó Szabolcs

Az ünnepségen elsőként az érdeklődőket Mezei Zsolt alpolgármester köszöntötte, aki elmondta, hogy a Filmfal Pintér Lajos képzőművész munkája, az alkotás megszületésének anyagi forrásait pedig széles összefogás keretében dunaújvárosi cégek és vállalkozók biztosították. A szoboravatásra vendége volt Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, rendező, Dunaújváros díszpolgára is, aki József Attila Thomas Mann üdvözlése című versét szavalta el, majd elárulta, számára egy álom vált valóra azzal, hogy Csocsó bácsi szobrot kapott Dunaújvárosban. „Amikor elterveztem, hogy Sztálinvárosról, Dunaújvárosról, azaz az acélvárosról filmet csinálok, nehéz volt elképzelni, hogy ez a mozi igazán sikeres lehet. Végül a Csocsót itthon 280 ezren látták moziban, és komoly sikereket ért el külföldön, például az USA-ban is. A közönség tehát mindenhol értette a filmet, vette az újvárosi poénokat – mondta el Koltai Róbert. Az avatóünnepség végén az önkormányzat emléklappal köszöntötte a szobor megszületésében szerepet vállaló támogatókat, szakembereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában