Koccintás

2023.03.02. 11:30

Adony Magyarország Borkedvelő Települése lett

A BorÉRT Borturisztikai Egyesület 2022-ben tizenkettedik alkalommal rendezte meg a magyar bor napján a Koccintás elnevezésű akcióját.

Agárdy Csaba

Koccintunk? Kétszáznegyvenhatan tették fel a kérdést az adonyiak közül. A válasz pedig igenlő volt Fotó: Rácz József Lambada

Miről szól a magyar bor napja és a közös koccintás? A közös cselekvésről és a közösség építéséről. De mi is maga a koccintás? Koccintunk rá? – kérdezzük, és a válasz szinte kivétel nélkül az igen. Az viszont a múlt homályába vész, hogy mikortól kezdtek el koccintani az emberek. Egyes hiedelmek szerint a koccanás hangja elriasztja az ártó szellemeket. Mások azt gondolják, a középkorban azért terjedt el a koccintás szokása, hogy a házigazda így bizonyítsa be, nem mérgezte meg a vendég poharát. Állítólag a két pohár összeütközésekor ügyeltek arra, hogy a kupákból biztosan átfröccsenjen az ital az egyik edényből a másikba, nehogy a másik fél ép bőrrel megússza. Csakhogy több sebből vérzik ez a történet: gondoljunk bele, mennyi ízletes nedű veszett volna ezzel kárba, hiszen ahhoz, hogy sikerrel átvándoroljon a folyadék, színig kellett volna tölteni a kupákat. – olvasható a konytos.hu-n. 

Írásunk lényege azonban az, hogy a 2022. évi verseny eredményhirdetését a Vajdahunyad-várban tartották meg 2023. január 26-án, és itt a győztes koccintó Adony lett kétszáznegyvenhat koccintóval. A kisváros ezért megkapta a Magyarország Borkedvelő Települése címet. 

Az adonyi esemény szervezője a Duna-menti Szent Orbán Borrend volt, amelynek nagymestere, Schmidt Attila örömmel beszélt az első helyezésükről: 
– Nemrégiben kaptuk a csodálatos hírt, hogy a Koccintás eseményünkön regisztrált kétszáznegyvenhat résztvevővel mi nyertünk. Sajnos későn értesítettek minket a díj­átadó időpontjáról, ezért nem tudtuk személyesen átvenni azt, de ez a serlegünk fényes csillogását nem homályosítja el. Köszönjük szépen Adony összefogását, mindenkinek, aki részt vett a rendezvényünkön, településünk önkormányzatának pedig a jelentős anyagi támogatását. Korábban is többször bizonyítottunk, a különböző eseményeken, borversenyeken való részvételeinkkel, eredményeinkkel, hogy egyre komolyabb borászati élet folyik az adonyi szőlőhegyen. Most ezt megerősítettük. 

 

Címkék#Adony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában