Értéktár

2023.03.27. 11:00

A simontornyai várat mutatták be a Kossuth Rádióban

A simontornyai várat mutatta be a Kossuth Rádió „Vármegyéről vármegyére” című sorozatának nemrég műsorra tűzött epizódja.

teol

Olyan messzire ellátszott Simon alországbíró 1277-ben épített lakótornya, hogy a környező település róla kapta a nevét. Ez volt a későbbi vár első épületrésze, amit a következő évszázadokban birtokosai tovább fejlesztettek. A vár gazdája volt a Lackfy-, a Kanizsai család, Ozorai Pipó, a Garay-ak és Mátyás király, majd felesége, Beatrix királyné is. 

A török hódoltság után erődítménnyé építették át, így a Tolna vármegyei erősség a Rákóczi-szabadságharc egyik fontos támaszpontja volt. Több évi ellenállás után 1709 augusztusában az osztrákok nehéz ostrom után elfoglalták, védőit kivégezték, illetve bebörtönözték. A várat 1964 és 1975 között újították fel, azóta pompás látványával és a reneszánsz kort idéző programjával fogadja a látogatókat – hangzott el a simontornyai várat bemutató epizódban.

A Vármegyéről vármegyére című sorozat az év elején indult az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával a Kossuth Rádióban. A naponta jelentkező rádióműsor a tizenkilenc vármegyei értéktárban található értékeket mutatja be.

A vár honlapját ide kattintva találja, a további Tolna vármegyei értékekről a kincsestolnamegye.hu oldalon tájékozódhat!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában