Mindenkit befogadnak

2023.02.07. 17:30

Vörös kód van érvényben a hideg miatt

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján (a hideg, fagyos időjárás miatt) Fülöp Attila, a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár február 7-től kiadta a vörös kód figyelmeztetést hazánk több régiójában. Köztük vagyunk mi is, a Közép-Magyarországi régió, erre a térségre február 9-ig van érvényben jelenleg a riasztás.

Molnár Emese

Németh Józsefné És Oláh János a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány munkatársai Dunaújváros Hajléktalan szálló Papírgyári úti telephely Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Bár rendkívülinek mondható a helyzet, városunk szociális ellátórendszerére nem ró plusz feladatokat abból a szempontból, hogy a két szállón (a Papírgyári útin és a Kandó Kálmán térin, amelyet a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány működtet) van elég hely, senkit nem küldenek el, valamint az utcai szociális szolgálat a téli időszakban egyébként is sokkal nagyobb figyelemmel van a hajléktalanokra. Mint azt Oláh János, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány általános igazgatója elmondta, maga a vörös kód protokollja azt jelenti, hogy a bajba került személyeket minden körülmények között be kell fogadnia a szociális ellátórendszer intézményeinek. Hangsúlyozta, ők mindenkit befogadnak, és felelősséggel vannak értük. Régiós szinten működik egy diszpécserközpont, amelynek az az egyik fő feladata, hogy ha bajba jutott személyről kap bejelentést, akkor megkeresi a legközelebbi befogadóhelyet számára. Ebben együttműködik az utcai szociális szolgálattal is. Változó az ellátás igénybevétele, de az látható, hogy a téli időszakban többen használják a nappali melegedő, illetve az éjjeli menedék nyújtotta biztonságos pontot, mint a nyári időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában