Képgalériával

2023.02.25. 15:30

Jó hangulatú vizsgáztatás: szakácsok és pincérek

Vizsgáztak tegnap a dunaújvárosi Fészek étteremben a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola felnőtt és „rendes” diákjai. A felnőttképzésben részt vevő szakácsok, és a nappalis pincértanulók tettek tanúbizonyságot a tudásukról.

Agárdy Csaba

Vizi Marcel, Horváth Márton, Gódány Bálint és Kukucska Fanni tegnap délelőtt a szakácsok között vizsgázott Fotók: Laczkó Izabella

Sokak számára nagy nap volt a tegnapi. De az bizonyos, hogy a kereskedelmi iskola tanulói egy részének biztos. Ugyanis pénteken jött el sokuknak az idő a szám­adásra, vagyis a vizsgára. 

Párhuzamosan vizsgáztak a felnőttképzésben részt vevő szakácsok, és a tizenkettedikes pincértanulók. Ők az érettségi mellé kapják a szakképesítést. 
– Két hét alatt hatvanan vizsgáztak, most van a zárónap – tudtuk meg Magyar Andrástól, a kereskedelmi igazgatójától. – A jövő héten pedig már indulnak is az új keresztféléves képzések. 

Az igazgatótól megtudtuk, több szakot is hirdetnek, a cukrász és a szakács mindig nagyon népszerű, persze léteznek olyanok is, amelyek kevésbé. 
Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, hiszi, hogy nemcsak a kereskedelmiben, hanem a DSZC más iskoláiban is remek szakemberek, jó körülmények között oktatják a tanulókat, akik felkészülten kerülnek ki a tanintézetekből és kiválóan megállják helyüket az életben. 

Pocsainé Varga Veronika fontosnak tartja a duális partnerekkel, vagyis a cégekkel, a vállalkozásokkal való kapcsolatot is. Ezalatt azt érti, nem csak tankönyvekből, és az iskolában tanulják a diákok a szakmát, hanem munkahelyeken, például az éttermekben tapasztalt szakemberektől. A pincérek vizsgájába bele is tekinthettünk. Nekik az volt a feladatuk, hogy valamelyik alkalmi rendezvényre – farsang, Márton-nap, eljegyzés, nőnap, húsvét – megterítsenek, és az alkalomnak megfelelő menükártyát összeállítsanak. 

A vizsgáztatók nem voltak szőrös szívűek, de minden apró hibára – segítő szándékkal – felhívták a figyelmet. Például az egyik diáknál azt tartották mindenképpen megjegyzendőnek, hogy két olyan bort, mint az Irsai Olivér és cserszegi fűszeres, amely hasonlóan illatos, hasonló tulajdonságú, egymás után ajánlani nem túl szerencsés. Az egyik „zsűritag” tréfásan meg is jegyezte, ő biztos nem szívesen inna egymás után azokból. Kollégája kiegészítette: „Maximum egymás után két nap.” Vagyis a hangulatra nem lehetett panasz. De a vizsgázók figyelmét arra is felhívták, hogy kevés csak annyit megemlíteni a menükártyán, hogy gyümölcsleves, hanem a gyümölcs nevét is tudatni kell a vendéggel. 

Közben a konyhában készültek a négyfogásos menük, amiket azután a pincérek a Fészekben megjelenteknek fel is szolgálták. A felnőtt vizsgázók közül Ralf Andrea pedagógus asszisztenstől megtudtuk, ő nem akar munkát változtatni, de imád a családtagjainak, a barátoknak főzni, és ezen a kétéves képzésen sokat tanulhatott. 

Ezután még nem dőlhettek hátra a diákok, hiszen a délutáné volt az elméleti vizsga, a szakmai elbeszélgetés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában