Tavasz

2023.02.19. 09:00

Hóvirágünnep az alcsúti kastélykertben - ne hagyja ki!

Múlt hétvégén még bizonytalanok voltak a szakemberek, hogy nem fáztak-e meg a hóvirágok a hirtelen hidegben. A növények azonban erről mit sem tudtak, Valentin-napon kinyitott az angolkert, kidugták fehér fejüket a pompás hóvirágok az avarból.

ZSOHÁR MELINDA

Tavasszal a hóvirágok évről-évre rengeteg turistát vonzanak az Alcsúti arborétumba

Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

Az alcsúti temetőben már január első hetében nyíltak a hóvirágok, őket is bizonyosan a kastélykertből menekítették át az eltelt évszázadban. Ma már tilos hozzájuk nyúlni, szigorún védettek országszerte, különösen az alcsúti arborétumban óvják mind a hét faj huszonhét fajtáját a tavaszi hírnököknek. S ha már tavaszi hírnök, akkor nemcsak a gyönyörű hóvirágmezőt csodálhatják meg a látogatók, hanem a sárgaszirmú téltemetőt is, amelyik foltokban szintén virágzik a parkban.

Minden évben ugyanúgy örülnek a természet szerelmesei a hóvirágzásnak, ami első pillantásra mindig ugyanolyan, de nem. A megújuló természet minden évben más és más, ráadásul az idei csapadékos január hatására erőre kaptak az utóbbi évtizedekben megfogyatkozott parki növények. Tavaly mondta el Farkas Norbert, a kezelő Duna-Ipoly Nemzeti Park szakmai vezetője, hogy a tartós aszályt megsínylették a hidegnek ellenálló hóvirágok, ám a szomjúság velük is elbánt. Idén erőre kaptak, a látvány gyönyörű, a következő napokban megsokasodnak a fehér szirmú, törékeny növénykék, az összefüggő hóvirágmező gyorsan kialakul.

A József nádor által telepített angolkertet a főhercegi utódok is gyarapították különleges növényekkel, különösen faritkaságokkal, köztük immár famatuzsálemek szólnak némán a dicső múltról. A természetvédelmi területté nyilvánított arborétum dendrológiai gyűjtemény egyben, így hívják a sokféle fát magába foglaló mesterséges kertet. A dolgozók leszórták faforgáccsal a sárosabb ösvényeket, kijelölték az utakat, s mindig megkérik a látogatókat, hogy ne térjenek le róluk. Az a tapasztalat, hogy bármilyen sokan eljönnek Alcsútra, köztük rengeteg kisgyerekes család, vigyáznak a szép környezetre. Hogy izgalmasabb legyen a kirándulás, javasolják Felcsúton, a Pancho Aréna környezetében leparkolni az autóval, s kisvasúttal megtenni az utat az alcsúti Sport Hotelig, a megállótól alig kőhajításnyira van a hatalmas kapubejárat. Már az útról és a kerítés mellől is belátni a változatos domborzatú kertbe, ahol kisebb-nagyobb foltokban nyílnak a hóvirágok. Néhol kis csoportokban bújnak meg, másutt csakugyan tömött virágszőnyeghez hasonlóan borítják be az avart, tolják szét az ősszel lehullott leveleket.

Tavaly is február 14-én nyitotta meg kapuit a park, idén a kis bizonytalanság ellenére ismét a Valentin-naptól fogadják a látogatókat, naponta tíz órától délután ötig, hétvégén is természetesen. Érdemes olvasni a honlapot, sok tudnivalót tartalmaz a hóvirágokról, a kastélykertről, a vonatozásról, egyéb kínálatokról, amitől egy kirándulás még hangulatosabb lesz. Az üzemeltető Puskás Sport Hotel évről évre igyekszik a csodás természeti jelenséget - nem tolakodóan - kiegészíteni olyan szolgáltatásokkal, amelyek mellett persze nem halványul el maga a hóvirágünnep. Ezzel a címmel várják minimum három hétig a hóvirágcsodálókat. Mert a virágok ahogyan gyorsan és sokan kinyíltak, nem tudni pontosan, meddig tobzódnak a szeszélyes tavaszban e gazdag és pompás virágzásban. A meteorológia jó időt ígér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában