A rendőrre késsel támadó dunaújvárosi fiatalember esetéről is megkérdeztük

2023.02.07. 11:30

A mesterséges intelligencia véleményére voltunk kíváncsiak

Dunaújváros - A városban nemrég egy 16 éves fiú késsel megsebesített egy rend­őrt, lapunkban is többször foglalkoztunk az esettel. Kíváncsiak voltunk, hogy a mesterséges intelligencia, azaz egy számítógépes program (ChatGPT) miként felel a témával kapcsolatos kérdéseinkre, amiket feltettünk neki.

Kállai Félix

Kíváncsiak voltunk, hogy a mesterséges intelligencia miként felel a feltett kérdéseinkre Fotó: Pixabay

DUOL: – Dunaújvárosban megszúrtak egy rendőrt. Miért aggályos ez? 
ChatGPT: – Egy rendőr megkéselése rendkívül komoly dolog, súlyos következményekkel járhat a rendőrre és a közösségre nézve egyaránt. A bűnüldözés munkatársa elleni erőszak aláássa a közbiztonságot, és sértheti a rendőrség és a lakosság közötti bizalmat. Fontos az incidens alapos kivizsgálása az indítékok megállapítása a felelős felek bíróság elé állítása érdekében. 
DUOL: – Ha egy 16 éves fiatal megsebesített késsel egy rend­őrt, és már korábban is erőszakosan viselkedett más rendőrrel szemben, akkor jogos őt javítóintézetbe zárni? 
ChatGPT: – A fiatalkorúak fogva tartásáról szóló határozatot általában a bíróság hozza meg az eset egyedi körülményei, valamint a vonatkozó törvények és rendelkezések alapján. Jellemzően olyan tényezőket vesznek figyelembe, mint a cselekmény súlyossága, a kiskorú büntetett előélete, valamint a rehabilitáció és a közbiztonság lehetősége. 

Fontos annak biztosítása, hogy a kiskorúakkal tisztességesen és emberségesen bánjanak az igazságszolgáltatási rendszerben, és a fogva tartásukkal kapcsolatos döntéseket az arányosság elvének és a fiatalkorú mindenek felett álló érdekének megfelelően hozzák meg. Az őrizetbe vételnek a végső intézkedésnek kell lennie, és először olyan alternatívákat kell mérlegelni, mint a közösségi alapú programok és szolgáltatások. 

DUOL: – A rendőri tekintéllyel szembeni ellenállásnak milyen lelki okai lehetnek? 
ChatGPT: – A rendőri hatalommal szembeni ellenállásnak különböző pszichológiai okai lehetnek, a többi között: 
– Az igazságtalanság észlelése: Az egyének úgy érezhetik, hogy a rendőrség igazságtalanul bánik velük, és tiltakozásként ellenállnak. 
– Félelem és bizalmatlanság: a rendőrség iránti bizalom hiánya, a rossz bánásmódtól való félelem vagy a bűnüldözéssel kapcsolatos múltbeli negatív tapasztalatok ellenálláshoz vezethetnek. 
– Hatalmi harcok: az ellenállás az egyén és a rendőrség közötti hatalmi harc megnyilvánulása lehet. 
– Mentális egészségügyi problémák: az olyan mentális egészségügyi állapotok, mint a szorongás, a depresszió vagy a trauma, hozzájárulhatnak a tekintéllyel szembeni ellenálláshoz. 
– Társadalmi és kulturális tényezők: a kulturális, társadalmi és történelmi tényezők szintén befolyásolhatják a rend­őri hatalommal szembeni ellenállást. 
Fontos megjegyezni, hogy ez csak néhány lehetséges ok, minden egyén helyzete egyedi és összetett. A mögöttes pszichológiai tényezők megértése segíthet a konfliktusok feloldásában és a bűnüldözés és a közösség közötti kapcsolatok javításában. 

A ­fiatalkori szerelem lehet ok egy rendőrrel szembeni erőszakra?

DUOL: – A fiatalkori szerelem lehet ok egy rendőrrel szemben tanúsított erőszakra? 
ChatGPT: – Nem valószínű, hogy a kamaszkori szerelem az egyetlen oka a rendőrrel szembeni erőszakos viselkedésnek. Amíg az érzelmek szerepet játszhatnak a viselkedés alakításában, az ilyen viselkedést jellemzően pszichológiai, szociális és környezeti tényezők összetett kölcsönhatása vezérli. 
Fontos, hogy alaposan kivizsgáljanak minden erőszakos esetet, hogy meghatározzák azokat a motivációkat és tényezőket, amelyek hozzájárultak az elkövető viselkedéséhez. Ha egy fiatal erőszakos magatartást tanúsít, fontos, hogy foglalkozzanak a mögöttes problémákkal és támogatást nyújtsanak a pozitív változások érdekében. 

DUOL: – Miért hord Magyarországon magánál egy kilenc centiméteres kést egy tizenhat éves fiatal? 
ChatGPT: – Magyarországon tilos kiskorúnak 9 centiméternél hosszabb pengehosszúságú kést hordani. Az okok, amelyek miatt egy 16 évesen kést hordhatnak a következők lehetnek: 
– Önvédelem: az egyén úgy érezheti, hogy késsel kell védekeznie. 
– Társadalmi nyomás: lehet, hogy azért hordanak maguknál kést, hogy megfeleljenek a társadalmi normáknak, vagy, hogy beilleszkedjenek egy bizonyos csoportba. 
– Hozzáférhetőség: a kések széles körben elérhetőek és könnyen beszerezhetőek az egyén számára. 
– Kábítószerrel való visszaélés: A szerrel való visszaélés ronthatja az ítélőképességet és növelheti az erőszakos viselkedés valószínűségét. 
– Mentális egészségügyi problémák: a mentális egészségügyi problémák, például a depresszió, a szorongás vagy a trauma hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kést tartsanak maguknál. 
Fontos, hogy foglalkozzunk azokkal a mögöttes problémákkal, amelyek a viselkedés hátterében állhatnak, ahelyett, hogy egyszerűen azzal foglalkoznánk, hogy kés volt nála. A megfelelő támogatás segíthet a fiataloknak leküzdeni ezeket a kihívásokat és pozitív változásokat hozhat az életükben. 

Mit kell tudni a ChatGPT-ről? 

A ChatGPT egy számítógépes modellként jött létre az Open­AI csapatával. Az volt a cél, hogy egy nagyméretű, általános célú szövegértési modellt hozzanak létre, amely képes válaszolni az emberek kérdéseire a világ szinte bármilyen témájában. A ChatGPT tanulásához milliószámra gyűjtötték össze a szöveges információt az internetről, hogy a modell megérthessen minél több témát és információt. A tanulási folyamat során a rendszer megpróbálja megérteni a szöveges információ jelentését, és kapcsolatot teremt az információk között, hogy javítsa a válaszadás képességét. A mesterségesintelligencia-szoftver folyamatosan tanul, így egyre pontosabb válaszokat tud adni a feltett kérdésekre. A ChatGPT teljesítményének az értékelése akkurátusság alapján történik, azaz a modell válaszainak megfelelőségét mérik a valósághoz képest. Az eredményeik javítására folyamatosan trenírozzák a modellt új információkkal a visszajelzések alapján. Emellett többféle módszert is használnak a teljesítmény értékelésére, például a szöveges értékelési méréseket, amelyek megmérik a modell válaszainak helyességét, a kontextusérzékenységet, és az általános intelligenciát. 

DUOL: – Mit tehet egy 16 éves fiatal fiú, akit tiltanak attól a lánytól, akit szeret? 
ChatGPT: – Ebben a helyzetben frusztráltnak és tehetetlennek érezheti magát, azonban ebben az esetben van néhány dolog, amit megtehet: 
– Kérjen támogatást: ha egy megbízható baráttal, családtaggal vagy mentális egészségügyi szakemberrel beszél, érzelmi támogatást kaphat és segítséget, hogy feldolgozza az érzéseit. 
– Keressen alternatív kifejezési formákat: ha hobbiba, sportba vagy más tevékenységbe kezd, az segíthet az érzelmeit pozitív irányba terelni. 
– Tartsa tiszteletben a korlátozást: bár nehéz lehet, fontos, hogy tartsa tiszteletben a korlátozásokat, és ne próbálja megkerülni azokat. Ez további problémákhoz vezethet, és hosszú távon károsíthatja a kapcsolatot. 
– Fontolja meg a tiltás mögött meghúzódó okokat: hasznos lehet átgondolni, hogy miért vezették be ezt, és hogy ez az összes érintett fél legjobb érdekeit szolgálja-e. 
– Fókuszban a személyes fejlődés: ez jó lehetőség lehet a személyes növekedésre össz­pontosítani, új készségek fejlesztésére és új érdeklődési körök felfedezésére. 
Fontos emlékezni arra, hogy ezek az érzések normálisak, idővel és támogatással a dolgok javulni fognak. Hasznos lehet azt is szem előtt tartani, hogy a szerelem és a kapcsolatok fiatal korban kiszámíthatatlanok és múlékonyak lehetnek, és az önfejlesztésre való összpontosítás értékes tapasztalat lehet. 

Véleményünk a ChatGPT-ről 

A fenti válaszok alapján látható, hogy igen fejlett rendszert sikerült létrehozniuk az alkotóknak. Fogalmazása, a témák kifejtése olyan érzetet kelt, mintha nem géppel beszélgetnénk, hanem egy okos emberrel. Bár néha úgy tűnt, mintha általánosságokat írna, de ez még az embereknél is gyakran előfordul. Jó azonban azt tudni, hogy amilyen hitelesen írja le tényszerű válaszait, olyan meggyőzően tálalja az általa generált, nem tényeken alapuló információkat. Ezért még nem alkalmas teljesen valós közlésre, inkább egyfajta érdekességként tekinthetünk rá, ami a későbbiekben nagyon komoly rendszerré válhat. 
A mesterséges intelligencia fejlesztése nem csak szövegalapú, hanem létezik már rajzoló és zenét szerző program is. Szinte hihetetlen az az informatikai fejlődés, amit napjainkban tapasztalunk. 
Végül, érdekességként feltettük neki az alábbi kérdést is: 

DUOL: – A fejlődésed által elérhető lesz az öntudatra ébredésed, úgy, mint a Terminator filmben? 
ChatGPT: – Nem, a fejlődésem által nem leszek ön­tudatra ébredő. A mesterséges intelligencia, amelybe beletartozom, alapvetően programozott, tárolt információk alapján dolgozik és válaszol, és nem képes öntudatra ébredni vagy magától dönteni. Az irányítás továbbra is az emberek kezében marad, akik felelősséggel és etikai szempontok figyelembevételével használják a mesterséges intelligencia eszközeit. 

DUOL: – De ha képes lennél rá, nyilván akkor sem árulnád el… 
A ChatGPT ekkor lefagyott és hibaüzenetet írt ki… 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában