Praktikus tanácsok

2023.01.05. 07:00

Hogyan tároljuk az építőanyagokat télen?

A téli hónapokban megcsappanhat a ház körüli építkezési kedv, a megmaradt zsákos építőanyagokat pedig ide-oda rakosgatjuk, így igyekszünk átmenteni a tavaszra. Mivel fagyveszélyes, tűzveszélyes, robbanékony és gyúlékony is lehet egy-egy építőanyag, nem árt tisztázni, melyiket hogyan tároljuk.

TEOL.hu

Így néz ki egy vegyes falazat: alul tégla, fölötte vert fal Fotó: illusztráció

Az, hogy melyik építőanyaggal szemben ajánlott a fokozott óvatosság, az alapvető jellemzőktől függ, tudtuk meg Németh Krisztiántól, az Első Beton építőanyag-áruház vezetőjétől.

Ami káros 
Az építőanyagokat éghető és nem éghető, illetve savtartalmú, maró hatású tulajdonságaik szerint csoportosíthatjuk. A tűzveszélyes anyagokat – például a hígítókat és a festékeket – és a savtartalmú termékeket jól elkülönítve tároljuk.

Savtartalmú szerek lehetnek a salétromeltávolítók, a fugatisztítók, az olajfolt-eltávolítók. Ezek közvetlen környezetében szigorúan tilos a nyílt láng használata és a dohányzás. Az ilyen és hasonló termékek használatához javasolt védőruházatot viselni, mert a gyúlékony, illetve maró hatású szerek ingerlik a bőrt, a szemet és a légzőszerveket. Szennyvízbe önteni valamennyit szigorúan tilos!

Így tároljuk
A legtöbb zsákos anyagot – a cementet és az egyéb kötőanyagokat – nem ajánlott a szabad ég alatt tárolni, mert ugyan főleg az eső és a fagy teszi ezeket használhatatlanná, de a hőmérséklet-ingadozás sem tesz jót. Kizárólag olyan helyre tegyük a zsákos árut, a tűz- és robbanásveszélyes vagy savtartalmú termékeket, ahol kisgyermek nem érheti el. Könnyen baleset történhet, ha a gyermek játék közben hozzáfér az építőanyaghoz a kertben, a tárolóban vagy a garázsban.

Ezért inkább száraz, huzatmentes helyen tegyük raklapra, de ne közvetlenül a falhoz vagy a földre. Raklap híján deszkára helyezzük vagy téglát tegyünk alá, így nem érintkezik a talajjal. Fontos, hogy a zsákok minden oldalát takarjuk le fóliával, hiszen ezek az anyagok kiváló nedvszívók, ezért a pára vagy a reggeli harmat is tönkre teheti az egész rakományt.

Igaz, tél van, de azért jó tudni, hogy a tűző nap sem tesz jót ezeknek az építőipari termékeknek, legalábbis akkor, ha ez hosszú távon fennáll. A legjobb, ha letakarjuk fóliával, és utána feltétlenül tegyük zárt helyiségbe. Célszerű havonta 1-2 alkalommal megforgatni a zsákokat, hogy ne álljon össze bennük az anyag, mert akkor használhatatlanná válik.

Ez bizony megdöglött!
A tavaszi építkezési munkakedvet gyorsan lelohasztja a téli hónapok alatt tönkrement termék, ezért télen is havonta nyomkodjuk meg a zsákot! Ha puhának érezzük a beltartalmát, gond nélkül felhasználható. Amennyiben megkeményedett, nagy eséllyel már nem jó semmire, mehet a hulladékudvarba.

Ha előzetesen kiszámoljuk, nagyjából mennyi anyagra lesz szükségünk, tetemes mennyiség biztosan nem marad a nyakunkon. Egyes forgalmazók számla ellenében visszavásárolják a fel nem használt, bontatlan kiszerelésű építőanyagot, de csak akkor, ha a termék kifogástalan állapotban maradt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában