Jó kezekben vannak

2023.01.07. 07:00

Gondos kezek vigyázzák Perkáta öreg fáit

A település legismertebb fája a kastélykertben álló, az idős fák nagyköveteként is említett Perkátai Öreg Tölgy, mely 2021-ben az Év fája verseny ezüstérmese lett. A tavalyi évben a helyiek összefogásának köszönhetően további 15 idős fa kaphatott ápoló kezelést - írja a feol.hu.

Héjj Vivien/FEOL.hu

Fotó: MW-archív

Fotó: Nagy Norbert

Perkáta öreg fáinak életében igazán sikeresnek mondható a tavalyi év, ugyanis 2022-ben tizenöt fa kaphatott ápoló kezelést. A kezdeményezés motorja a helyiekből álló közösség, melynek összefogása és anyagi támogatása nélkül nem történhettek volna meg a fák életminőségét javító kezelések.

A fák metszésén túl – amelyeknek szüksége volt rá – korona erősítést is kaptak, s egyes fák egészségét műszerekkel is ellenőrizték. Örömhír, hogy a gondoskodásnak köszönhetően néhány fa kivágását is sikerült megelőzni.

Az ápolásban részesült fák közül öt 2022-ben bekerült Pósfai György Magyarország legnagyobb fái – Demdrománia című gyűjteményébe is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában